Росія: 13 книгарень закриваються сьогодні на підтримку фігурантів справи «Мережі»

У понеділок, 17 лютого, 13 незалежних книжкових крамниць Росії тимчасово припинять роботу, щоб підтримати сімох засуджених у справі «Мережі» (дело «Сети»), повідомляє російська служба Радіо Свобода.

Керівники книгарень анонсували пікети солідарності з Дмитром Пчелинцевим, Іллею Шакурським, Андрієм Черновим, Максимом Іваникіним, Василем Куксовим, Михайлом Кульковим та Арманом Сагінбаєвим, засудженими минулого тижня в Пензі до тривалих термінів ув'язнення. Їх звинуватили у створенні терористичної організації. Вони стверджують, що в ході слідства обмовили себе під тортурами, але насправді невинуваті; такої ж думки – на підставі знайомства з обставинами справи – дотримуються багато правозахисних організацій.

Інформацію про заплановану акцію поширив російський видавець і публіцист, один із співзасновників книгарні «Фаланстер» у Москві Борис Купріянов.

У зверненні, опублікованому в соцмережах, зокрема, йдеться: «Перед громадянами нашої країни постало питання, а чи правильно ми живемо? Звичайно, кожна відповідальна людина ставить собі такі запитання постійно. Але сьогодні вони постали з усією відвертою жорстокою очевидністю. Якщо не маючи прямих доказів, керуючись лише зізнаннями, буквально вибитими під тортурами, людям, які не скоїли ніякої насильницької дії, можуть дати 18 років ув'язнення в таборах, то, напевно, десь ми всі помилилися».

Вчора відкритий лист на підтримку фігурантів справи «Мережі» оприлюднили група шкільних вчителів (47 підписів), а у четвер – група психологів (184 підписи). Окрім того, у п’ятницю у Москві пікетували будівлю ФСБ через цю справу.

10 лютого суд у Пензі виніс вирок у так званій справі «Мережі»: Дмитро Пчелинцев засуджений до 18 років позбавлення волі у колонії суворого режиму, Ілля Шакурський отримав 16 років, Андрій Чернов – 14, Максим Іванкін – 13, Михайло Кульков – 10, Василь Куксов -9, Арман Сагинбаєв – 6 років позбавлення волі.

Восени 2017 року Пензі заарештували сімох активістів лівого крила. На початку 2018 року в Санкт-Петербурзі були відправлені під варту ще двоє. За версією слідства, вони створили мережеве співтовариство з метою здійснення терактів і повалення влади. Ще кілька людей у цій справі були арештовані в Санкт-Петербурзі.

Пчелинцева і Шакурского ФСБ називає творцями «Мережі». Слідство стверджує, що вони готували «бойові групи», зокрема, для здійснення терактів під час чемпіонату світу з футболу.

Російська правозахисна організація «Меморіал» внесла фігурантів справи у список політв’язнів.