Родина конструктора заводу, який випускає двигуни до ракет Х-22, має власність у Британії та Польщі – розслідувачі

Команда увʼязненого російського опозиціонера Олексія Навального знайшла закордонні активи у Мкртіча Окрояна, головного конструктора заводу «Союз», який, серед іншого, випускає двигуни для крилатих ракет Х-22. У середині січня одна з таких ракет влучила в житловий будинок у Дніпрі, тоді загинули 46 людей.

Згідно з розслідуванням, 28-річній дочці Мкртіча Окрояна Анні належить будинок у графстві Суррей у Великій Британії, який був придбаний у 2020 році за шість мільйонів фунтів (понад 260 мільйонів гривень). При цьому соратники Навального зазначають, що сам Окроян, а також його дружина, син та дочка вказували адресу будинку в документах їхньої британської компанії Bento Minerals Europe Limited, яка продає бентонітову глину для будівництва та очищення води. З цих документів також випливає, що головний конструктор «Союзу» та його дружина є резидентами Великої Британії.

Крім цього, в розслідуванні йдеться, що в Польщі компанія Окрояна має філію, якою керує його брат Арутюн.

Соратники Навального також зазначили, що дружина Окрояна Алла Бабан і син Андранік є акціонерами ливарно-механічного заводу у підмосковному місті Балашиха, в якому Мкртіч входить до ради директорів підприємства. При цьому сам завод, на відміну від родини Окроянів, перебуває під західними санкціями, оскільки виробляє метали та деталі для російської армії.

«Окроян – один із розпалювачів цієї війни. Завод «Союз», закордонні фірми Окрояна та всієї його родини мають бути під санкціями, а їхнє англійське нерухоме майно має бути заарештоване. Воно зароблене на крові», – вважають розслідувачі.

Результат російського ракетного удару по житловому будинку у Дніпрі. Україна, 14 січня 2023 року ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

«Тільки нелюди такими ракетами можуть обстрілювати міста» – міський голова Дніпра Борис Філатов

Крилаті ракети Х-22 призначені для ударів по кораблях, проте російська армія регулярно використовує їх із іншою метою. 14 січня 2023 року Росія завдала масованого удару по Україні, внаслідок якого одна з ракет влучила в девʼятиповерховий житловий будинок. Вважається, що це була ракета типу Х-22. За офіційними даними, внаслідок удару загинули щонайменше 46 людей, серед яких шість дітей. Поранень зазнали близько 80 людей. У Міноборони РФ тоді заявили, що російські війська «вразили систему військового управління України та повʼязані з нею обʼєкти енергетики».

Наприкінці червня російська армія завдала удару по торговому центру в Кременчуку Полтавської області, внаслідок чого загинули щонайменше 20 людей. Українське Міністерство внутрішніх справ тоді повідомило, що удар був завданий ракетами Х-22. Міноборони РФ заявило тоді, що російські військові «завдали удару високоточними ракетами по ангарах зі зброєю та боєприпасами, які надійшли від США та європейських країн».

Люди приносять квіти та іграшки до місця ракетного удару по Дніпру. 17 січня 2023 року ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

«Загинули всі сусіди». У Дніпрі відбуваються перші прощання із загиблими внаслідок російського ракетного удару

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !