Радники з нацбезпеки у Досі обговорять саміт по Україні наприкінці тижня, – Bloomberg

У Досі цими вихідними відбудеться зустріч радників з національної безпеки та високопоставлених чиновників, на якій обговорять плани проведення мирного саміту щодо України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Зустріч офіційних осіб із країн "Великої сімки" і так званого Глобального Півдня є частиною раунду переговорів, які готують ґрунт для саміту високого рівня, що має відбутися у Швейцарії в червні.

Джерела видання повідомили, що список учасників зустрічі в столиці Катару ще не складено. Росію не запросили, і чи буде присутній Китай, залишається незрозумілим.

Союзники України вважають присутність Китаю важливою для успіху саміту з огляду на той вплив, який, на їхню думку, Пекін чинить на Москву протягом понад двох років війни.

Проєкт миру для України передбачає повагу до територіальної цілісності та суверенітету країни, виведення російських військ, а також гарантії її майбутньої безпеки. Він також включає конкретні положення щодо захисту ядерних генераторів і продовольчих запасів.

Київ хоче, щоб ці принципи були широко узгоджені на червневому саміті у Швейцарії як провісник будь-яких потенційних переговорів за участю Росії. Китай розглядається як ключовий учасник, який додасть ваги будь-якій угоді, тому питання про те, чи з'явиться хто-небудь із Пекіна на цій зустрічі, має вирішальне значення.

Глобальний саміт миру

Президент України Володимир Зеленський першими представив свою "формулу миру" ще у листопаді 2022 року. Вона є основним планом України щодо завершення війни з Росією.

У січні поточного року Україна та Швейцарія розпочали підготовку до проведення Глобального саміту світу під час якого і планують обговорити "формулу". Очікується, що саміт пройде з 15 по 16 червня.

За словами глави Офісу президента Андрія Єрмака, РФ також можуть запросити на саміт, втім, уже на другий.

Також деякі ЗМІ повідомляють, що серед учасників конференції може бути і президент Сполучених Штатів Джо Байден.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.