«Примусово роздавали паспорти РФ і русифікували освіту»: СБУ викрила низку колаборантів

Служба безпеки України заявила про викриття низки осіб на окупованих територіях Херсонської і Луганської областей, які, за її даними, примусово роздавали російські паспорти, русифікували освіту і брали участь у так званій «мобілізації».
«Серед них колаборантка, яка зголосилася виконувати рішення військового керівництва РФ і обійняла посаду так званого «голови військово-цивільної адміністрації Скадовської територіальної громади Скадовського району Херсонської області». Перебуваючи на «посаді», вона брала участь в організації місцевого псевдореферендуму і сприяла примусовій видачі українським громадянам паспортів РФ», – зазначають в СБУ.
Також співробітники спецслужби ідентифікували жінку, причетну, за їхніми даними, до русифікації освіти на окупованій Херсонщині.

Серед підозрюваних у колабораціонізмі, затриманих СБУ під час повномасштабної війни, є, зокрема, президент підприємства «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

СБУ назвала кількість підозрюваних у колабораціонізмі, викритих за час повномасштабної війни

«З початку навчального року колаборантка активно «відновлювала» роботу закладів освіти у місті та формувала списки прихильників «русского мира», які б хотіли працювати під її «керівництвом». Також вона схиляла педагогів до співпраці з «новою владою», пропонуючи їм хабарі», – зазначають в СБУ.
Також Служба безпеки встановила двох осіб, які брали участь у так званій «мобілізації» на окупованій Луганщині.

«Поплічники агресора організовують примусову «могилізацію» місцевих жителів до лав загарбників, у тому числі до так званої «народної міліції». Для цього людей викрадають і незаконно позбавляють їх волі, а у разі відмови – погрожують вбивством», – йдеться у повідомленні СБУ.

За час повномасштабної війни Росії проти України СБУ, як зазначили у її пресслужбі, уже викрила понад 700 осіб, які підозрюються у колабораціонізмі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !