Поліція на брифінгу в Нових Санжарах розповіла про затриманих унаслідок сутичок і потерпілих у них

Голова Національної поліції України Ігор Клименко на пізньому брифінгу в селищі Нові Санжари на Полтавщині, куди привезли на карантин-спостереження (обсервацію) евакуйованих із Китаю, повідомив, скільки осіб було затримано внаслідок сутичок місцевих мешканців із правоохоронцями і скільки потерпіло.

За його словами, ще вранці було затримано сімнадцять осіб, а ввечері ще сім.

У сутичках потерпіли дев’ять правоохоронців, п’ять із них серйозно, повідомив керівник поліції.

Щодо потерпілих серед місцевих мешканців, то, за його словами, наразі відомо тільки, що погано стало одній місцевій жінці – вона впала, і юрба її трішки поштовхала, сказав Клименко.

«Розслідування триває, діям кожного громадянина буде надано правову оцінку. Ніхто не має права порушувати закон, ніхто не має права не підкорятися законним вимогам правоохоронців», – наголосив він.

Керівник поліції також підтвердив, що за фактом сутичок відкриті два кримінальні провадження. Говорячи по пам’яті, він сказав, що одне з них – за статтею Кримінального кодексу про масові заворушення, а друге, за його словами, за статтями щодо непокори чи заподіяння тілесних ушкоджень працівникам правоохоронних органів. Раніше поліція Полтавщини повідомляла, що друге провадження відкрите за статтею про погрозу або насильство щодо працівника правоохоронного органу.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, який вів брифінг, вкотре наголосив, що всі, хто прибув із Китаю, здорові, і нині немає підстав вважати, що хтось із має захворювання, викликане новим коронавірусом.

Раніше 20 лютого до України прилетів спецборт із китайського міста Уханю, де зафіксований найбільший спалах нового коронавірусу. У літаку перебували 45 громадян України і 27 іноземців, а також екіпаж і лікарський супровід. За даними української влади, всі здорові. Але евакуйовані впродовж 14 днів будуть на карантині-спостереженні (обсервації) в закритому медичному центрі Національної гвардії в Нових Санжарах. За повідомленнями влади, небезпеки ймовірного потрапляння корона вірусу за межі закритого медцентру навіть у разі його виявлення немає.

Проте в селищі спалахнуло протистояння місцевих мешканців, які намагалися не допустити прибуття евакуйованих, із силовиками, які забезпечували проїзд транспорту з людьми. Внаслідок сутичок кілька автобусів із евакуйованими зазнали ушкоджень: у них побили шибки.

Поліція Полтавської області повідомила, що почала два кримінальні провадження за фактом заворушень у Нових Санжарах. Як повідомив відділ комунікації поліції Полтавщини, «групи агресивно налаштованих людей спровокували сутичку, тож поліція вимушена була припинити групове порушення правопорядку». «Застерігаємо протестувальників від неправомірних дій та закликів до насильства. Будь-яку спробу відновити сутички буде негайно припинено. Поліція діятиме адекватно до ситуації, в межах чинного законодавства», – попередили правоохоронці.

Провідні церкви України звернулися з закликами до учасників протестів не втрачати людяності через страх перед вірусом.