Підозрюваний у справі MH17 прокоментував обвинувачення на свою адресу

Російський військовий Сергій Дубинський, відомий також на прізвисько «Хмурий», який є одним з чотирьох оголошених наразі підозрюваних у справі MH17, прокоментував журналістам проєкту Донбас.Реалії озвучені слідством обвинувачення.

«Представлені СБУ дані телефонних переговорів змонтували за декілька днів. Маршрут нібито пересування «Бука» не витримує ніякої критики (це ніби ви б їхали на авто з Києва до Чернігова через Вінницю). «Бук» не може здійснювати захоплення цілі без комплексу», – відповів він через соціальну мережу Facebook.

Водночас Дубинський не відповів на уточнювальні запитання щодо опублікованих іще 2014 року аудіозаписів, де, за даними СБУ, він обговорює транспортування російського ЗРК «Бук» по території, підконтрольній угрупованню «ДНР», напередодні і після збиття літака «Малайзійських авіаліній» над Донбасом – про це йдеться у фільмі проєкту Донбас.Реалії про фігурантів справи MH17.

У спілкуванні з журналістами Дубинський додав, що не вірить у те, що його зможуть притягти до відповідальності у справі MH17, а також повідомив, що не збирається більше повертатися на Донбас.

За даними розслідування збиття літака, ЗРК «Бук» 53-ї зенітної ракетної бригади ППО Збройних сил Росії, з якого збили літак, був доставлений із Росії в Донецьк, після чого його повезли знову в бік ближче до Росії – до околиць міста Сніжного, звідки й було здійснене збиття. Всупереч твердженням Дубинського, пускова установка «Бука», на відміну від більшості ЗРК, здатна захопити ціль самостійно, бо має власний радар.

Громадянин Росії, відставний полковник ГРУ Сергій Дубинський, відомий також на прізвисько «Хмурий», є одним із чотирьох фігурантів справи про збиття літака рейсу MH17, проти яких слідство офіційно висунуло обвинувачення.

Пасажирський літак «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу. Всі загинули.

19 червня 2019 року міжнародна Спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування і застосування ракетного комплексу «Бук» 53-ї зенітної ракетної бригади ППО Збройних сил Росії, з якого збили літак.

9 березня Гаазький окружний суд у Нідерландах почав розгляд справи щодо збиття літака Boeing 777 рейсу МН17. Жоден із обвинувачених на засідання не з’явився.

Більше про Сергія «Хмурого» Дубинського й інших можливих причетних до катастрофи «Боїнга» можна дізнатись у новому спецвипуску Донбас.Реалії – «Фігуранти справи MH17: навколосвітня подорож замість лави підсудних».