Паспорти РФ, символіка ОПЗЖ і «методички» Гундяєва – СБУ про нові знахідки в єпархіях УПЦ (МП)

На території єпархій УПЦ (МП), де 14 грудня правоохоронці проводили «контррозвідувальні заходи», виявлені російські паспорти, «георгіївські стрічки», символіка забороненої партії ОПЗЖ і «методички» Московського патріарха Кирила (Кирила Гундяєва) щодо поширення російської пропаганди через вірян – повідомляє пресслужба Служби безпеки України.

За повідомленням, правоохоронці також виявили склади з прокремлівською літературою, в якій представники РФ заперечують існування українського народу, його мови і культури, а також ставлять під сумнів українську державність.
«Під час огляду церковних приміщень у селищі Чорнобаївка Херсонської області співробітники СБУ виявили бланки перепусток до окупаційних органів рф. В єпархії на Львівщині знайдено фото прихованих російських документів «об обеспечении взаимодействия с военными комиссариатами рф». На території церков у Закарпатській області був прапор так званої «Республіки Підкарпатська Русь» з текстом гімну «підкарпатських русинів», – повідомили в СБУ.

У відомстві додають, що на території одного з монастирів на Рівненщині виявили послушника з російським паспортом і контактами в РФ – його можлива причетність до розвідувально-підривної діяльності перевіряється.

Читайте також: Верхівка УПЦ (МП) – під санкціями: кінець Московського патріархату?

Останніми тижнями СБУ проводить на об’єктах УПЦ (МП) по всій Україні обшуки. У результаті слідчих дій, серед іншого, правоохоронці виявляли «велику кількість антиукраїнських матеріалів», а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

В УПЦ (МП) раніше закликали «не розпалювати внутрішню війну», а звинувачення у колабораційній діяльності на адресу деяких священників є «недоведеними та безпідставними».

Читайте також: Готівка, російські сухпайки і прокремлівська література – СБУ про знахідки в Харківській єпархії УПЦ (МП)

2 грудня президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО від 1 грудня про санкції щодо афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій. За рішенням самого РНБО, уряд у двомісячний термін має внести на розгляд парламенту відповідний законопроєкт про унеможливлення діяльності в Україні таких релігійних організацій.

У ніч на 3 грудня у традиційному відеозверненні Зеленський сказав, що кроки щодо «духовної незалежності» України триватимуть, люди їх підтримують.

Фото СБУ, оприлюднене 10 грудня 2022 року за підсумками обшуків під час контррозвідувальних заходів на обʼєктах УПЦ (МП) на Харківщині ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Омбудсмен оцінив можливість обміну представників УПЦ (МП) на утримуваних у Росії українців

Будівля Почаївської духовної семінарії УПЦ (Московського патріархату) на території Почаївської лаври, що на Тернопільщині ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

СБУ підозрює ректора Почаївської духовної семінарії УПЦ (МП) у «поширенні релігійної ворожнечі»

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !