Омбудсмен Лубінець про переговори з Москальковою: «прориву немає», але робота почалася

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляє, що на переговорах з його російською колегою Тетяною Москальковою «прориву немає», але робота почалася.
«Вперше російська сторона поїхала з пропозиціями, які попередньо ми обговорювали. Прориву немає, але принаймні пішла технічна робота. Обмінюємося списками, інформацією. Щодо зниклих безвісти ми пропрацьовуємо окремо. Є вже випадки, де наші громадяни і герої, які вважалися загиблими, російська сторона підтвердила живими – 23 наших хлопці. Це величезний позитив», – сказав він в ефірі національного телемарафону, коментуючи проміжні результати переговорів з російською стороною.
За його словами, також обговорювалося питання цивільних, які фактично з 2014 року перебувають у полоні в РФ.
В нас є окремий список людей, які з 2014-го були взяті в полон РФ на території Донецької, Луганської області. Окремий список – бранці Кремля. Це 158 громадян України, більшість з яких це представники кримськотатарського народу», – розповів український омбудсмен.
Лубінець також повідомив, що, за різними даними, до 20 тисяч людей РФ затримала на території України з 24 лютого 2022 року.
«Цих громадян України РФ трактує як комбатанти, це колишні військові, це колишні правоохоронці, волонтери, проукраїнські активісти. Їхм масово РФ затримали на території Київської області, Сумської, Харківської і продовжує затримувати на тимчасово окупованих територіях. Це величезний спектр питань. РФ вперше погодилася прийняти списки і пропрацювати їх – (відповісти) де, хто перебуває. І різні варіанти їх повернення ми обговорювали», – повідомив він.
11 січня уповноважені з прав людини України та Росії Дмитро Лубінець і Тетяна Москалькова зустрілися в Туреччині. Вже відбулися три раунди переговорів.

У грудні Дмитро Лубінець повідомляв, що заради звільнення українських цивільних заручників Кремля формує ще один майданчик для переговорів.

За даними координаційного штабу України з питань поводження з військовополоненими, у 2022 році з російського полону вдалося звільнити 1596 військових і цивільних українців.

Чоловік знімає транспарант періоду російської окупації «Росіяни та українці – один народ, одне ціле» у нещодавно звільненому Херсоні, 14 листопада 2022 року ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

«Рано говорити про масштаби вбитих і загиблих від тортур». Як Херсон чинив спротив російській окупації

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !