Нацполіція: розслідування щодо «Bihus.info» ведеться через погрози заступникові голови НПУ

Національна поліція України відкрила кримінальне провадження і веде досудове розслідування, пов’язане з проєктом журналістських розслідувань «Bihus.info», через те, що заступникові голови НПУ Євгенові Ковалю, якого знімали журналісти, раніше надходили погрози, повідомила Радіо Свобода начальниця управління комунікації Нацполіції Оксана Блищик.

«Головне слідче управління розпочало кримінальне провадження за фактом відеозйомки Євгена Коваля біля його місця проживання. Зважаючи на те, що йому неодноразово надходили погрози, а відеозйомка велася біля його місця проживання, він звернувся із рапортом, у якому вказав на можливе втручання в його діяльність як працівника правоохоронного органу та порушення недоторканності приватного життя. Слідчі Головного слідчого управління Нацполіції проводять об’єктивне досудове розслідування, аби за його результатами прийняти законне процесуальне рішення. На цей час кримінальне провадження розслідується за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 182 та ч. 1 ст. 343», – повідомила вона в коментарі для Радіо Свобода.

Перша з названих статей – «Порушення недоторканності приватного життя», друга – «Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу».

Раніше 20 лютого у проєкті «Bihus.info» заявили, що поліція завела справу і допитує журналістів проєкту через розслідування статків керівництва НПУ і що журналісти вважають це тиском.

«Приводом для порушення провадження стало виконання редакційного завдання вранці 13 лютого. Тоді журналісти «Bihus.info» помітили, як на територію закритого житлового комплексу у Києві приїхала Toyota Land Cruiser 200. Пізніше в це авто сів сам Євген Коваль, який вийшов з одного з будинків у цьому ЖК. Журналістка в цей час перебувала за територією житлового комплексу, в публічному місці і виконувала свої професійні обов’язки», – заявили в проєкті.

За словами журналістів, пізніше під час допитів слідчі «цікавились різними внутрішньоредакційними процесами, зокрема, вибором теми, джерелами інформації, методами обробки інформації та місцями зберігання відзнятого відео, відносинами всередині редакції».

«Порушення кримінального провадження щодо законної зйомки в публічному місці Головним слідчим управлінням, а особливо – характер і кількість питань на допитах, які не стосуються цієї зйомки, «Bihus.info» вважає втручанням у діяльність редакції та тиском на журналістку, яка проводить свою професійну діяльність… Тому редакція звертається з відповідною заявою до Державного бюро розслідувань», – заявили в проєкті.

Журналісти також пишуть, що авто, на якому під час інциденту з журналістами, приїхав Коваль, відсутнє в його офіційній декларації – мова йде про позашляховик Toyota Land Cruiser 200, вартістю від 1,5 мільйони гривень, – і додають, що, за словами Коваля, це авто є службовим. Відтак вони просять НПУ і МВС «надати інформацію про наявність чи відсутність даного автомобіля серед службових».