На КПВВ на Донбасі вводять обмеження через коронавірус

На контрольних пунктах в’їзду-виїзду з тимчасово окупованих територій Донбасу з 7 березня вводять обмеження через поширення там випадків захворювання на гострі респіраторні захворювання, збудником яких, ймовірно, є коронавірус. Відповідний наказ віддав Командувач об’єднаних сил.

«Усі особи, які перетинатимуть лінію розмежування через КПВВ будуть проходити процедуру огляду та температурного сканування і, в разі виявлення ознак, схожих на симптоми ураження коронавірусною інфекцією, до таких осіб будуть застосовані обмежувальні заходи», – мовиться у повідомленні Донецької ОДА.

Зазначається, що громадян України з реєстрацією на підконтрольній Києву території у разі підозри на ураження коронавірусною інфекцією, будуть доставляти до визначеного спеціалізованого лікувального закладу. Для цього на кожному КПВВ чергує обладнана машина швидкої допомоги з підготовленим медичним персоналом.

«У разі виявлення ознак, схожих на ураження коронавірусною інфекцією у осіб, які слідують з тимчасово окупованих територій та не мають реєстрації на підконтрольній уряду України території, таким особам не буде наданий дозвіл на прохід (проїзд) через КПВВ», – йдеться у наказі.

Громадянам радять без крайньої потреби не відвідувати тимчасово окуповані території.

Станом на ранок 6 березня в Україні, як і раніше, зареєстрований один лабораторно підтверджений випадок COVID-19, що був виявлений у Чернівцях 3 березня; також на цей час до Центру громадського здоров’я надійшло 9 повідомлень про підозри на захворювання COVID-19, але вони не підтвердилися.​

Захворювання COVID-19 спричиняє коронавірус SARS-CoV-2, раніше відомий як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби легкий, в інших – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем, у складніших випадках спостерігається задишка. Це може перерости в пневмонію, що може стати смертельною. Але більшість хворих видужує.​