Марш жінок і акція противників фемінізму відбулися в Києві

У центрі Києва 8 березня відбулася акція «Марш жінок», учасники якої вимагали від депутатів ратифікувати Стамбульську конвенцію і виступали за гендерну рівність у суспільстві.

Учасники акції зібралися на Михайлівській площі і пройшли ходою до Поштової площі.

Учасники й учасниці маршу тримали в руках плакати з написами «Різні, але рівні», «Жінкам – рівне представництво у владі», «Дискримінація коштує дорого», «Рівність – традиційна цінність».

«Саме тому ми виходимо на Марш: змусити державу почути про наші проблеми, ратифікувати Стамбульську конвенцію та зменшити кількість насильницьких злочинів, забезпечивши належну реакцію правоохоронних органів та захист жертв. Ми – жінки різного віку, соціальних класів, сексуальної орієнтації, ґендерної ідентичності, кольорів шкіри, етнічності та національності. Ми живемо у різних соціальних контекстах та реаліях, але всі ми кожного дня стикаємося з сексизмом, дискримінацією та насильством, які називаються «традиційними цінностями». Сьогодні ми об’єднались заради спільної мети: посилити голос жінок та нашу видимість у суспільстві», – йдеться в повідомленні на сторінці акцїі у фейсбуці.

Одночасно відбувалася також акція противників фемінізму. Дві акції розділяв кордон поліції, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

У поліції повідомили, що в ході взяли участь близько двох тисяч людей. Акції відбулися без грубих порушень.

«Сутичок та провокацій допущено не було, заплановані акції пройшли спокійно. Загалом у ході брало участь близько 2000 осіб, а громадський порядок забезпечували 500 поліцейських та бійців Національної гвардії України», – заявив перед початком акцій начальник Головного управління Національної поліції у Києві Андрій Крищенко.

Україна ще 2011 року підписала, але досі не ратифікувала Стамбульську конвенцію, офіційна назва якої – Конвенція Ради Європи про запобігання і боротьбу з насильством проти жінок і домашнім насильством.

8 березня відзначають Міжнародний жіночий день.