МАГАТЕ прокоментувало ситуацію на Запорізькій АЕС

Резервну лінію електропередачі, що забезпечує контрольовану російськими силами Запорізьку атомну електростанцію в Україні, навмисно відключили, щоб загасити пожежу, але вона не була пошкоджена, повідомило 5 вересня Міжнародне агентство з атомної енергії з посиланням на інформацію української сторони.

«ЗАЕС продовжує отримувати необхідну для безпеки електроенергію від свого єдиного діючого реактора, – йдеться в заяві Міжнародного агентства з атомної енергії. – Україна повідомила (МАГАТЕ), що цю резервну лінію буде під’єднано після гасіння пожежі».

У МАГАТЕ також додали, що генеральний директор Рафаель Маріано Ґроссі 6 вересня опублікує доповідь про ситуацію з ядерною безпекою в Україні – включно з висновками місії, яка побувала на ЗАЕС – а пізніше того ж дня проінформує Раду безпеки ООН про місію на АЕС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Світ знову перебуває на межі атомної катастрофи – Галущенко про ситуацію на ЗАЕС

Раніше сьогодні президент України Володимир Зеленський заявив, що Запорізька атомна електростанція вдруге через провокацію Росії опинилася «за крок від радіаційної катастрофи».

Раніше сьогодні в державному агентстві «Енергоатом» заявили, що внаслідок пожежі, яка сталася через російські обстріли, була відімкнена ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Феросплавна, «тобто остання лінія, яка з’єднувала вузол ЗАЕС/ЗаТЕС із енергосистемою України». «Як наслідок – був розвантажений і відключений від мережі енергоблок №6, який зараз живить власні потреби ЗАЕС», – наголосили в «Енергоатомі».

Місія МАГАТЕ на Запорізьку АЕС 1 вересня була пов’язана з побоюваннями ядерної катастрофи, які викликало посилення обстрілів території найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції. 5 серпня сталося вперше в історії станції на певний час повне відключення Запорізької АЕС від енергомережі.

Від 4 березня Запорізька АЕС та місто-супутник ЗАЕС – Енергодар – перебувають під окупацією російських військ.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль (ліворуч) і голова дипломатичного відомства ЄС Жозеп Боррель. Брюссель, 5 вересня 2022 року ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Росія вдалася до ядерного шантажу – прем’єр про від’єднання ЗАЕС від енергосистеми України

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !