Експорт Китаю до Росії у березні скоротився вперше за два роки: Bloomberg назвало причину

Російський експорт до Китаю у березні скоротився на 16% порівняно з показниками за цей же період минулого року. Така тенденція спостерігається вперше з середини 2022 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

За інформацією видання, причиною такого скорочення експорту є погрози США щодо запровадження санкцій проти банків та підприємств, які можуть підозрювати у сприянні вторгненню Росії до України.

При цьому, як розповіло джерело Bloomberg, російський диктатор Володимир Путін може порушити питання збільшення обсягів торгівлі з Китаєм на зустрічі з лідером КНР Сі Цзіньпіном – глава Кремля хоче відвідати Пекін у травні.

Співрозмовник видання додав, що Росія вважає уповільнення темпів зростання обсягу торгівлі як "тимчасове".

Варто зауважити, що торік обсяг торгівлі між Росією та Китаєм досяг рекордних показників – він становив 240 мільярдів доларів. Це було пов'язано з китайським імпортом російської нафти та китайським експортом автомобілів, промислового обладнання та електроніки до Росії.

Критика Китаю за експорт до Росії

Нагадаємо, цього тижня канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував Китай за зростання експорту до Росії після початку повномасштабної війни в Україні. Він наголошував, що ніхто не може допомагати агресорові. Таку заяву канцлер зробив під час свого візиту до Шанхаю.

Зазначимо, що Китай продовжує нарощувати торгівлю з Росією. Це відбувається на тлі західних санкцій, у рамках яких на країну-агресора наклали експортні обмеження.

У Європейському союзі наголошували, що Китай передає технології російському військово-промисловому комплексу.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.