Британська розвідка: в РФ зростає кількість вбивств, серед причин – війна проти України

У Росії зростає кількість вбивств, які скоюють солдати, що повернулися з війни проти України. Частково це пов'язано з порушеннями психічного здоров’я, пов’язаними з війною.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Британії у Twitter.

Так, російське опозиційне видання "Медіазона" повідомило, що у 2023 році за вбивства засудили 116 російських військових. Це майже на 900% більше, ніж у попередньому році.

Також газета New York Times з посиланням на керівника організації "Росія за ґратами" зазначило, що з фронту додому повернулося 15 тисяч ув'язнених, які були помилувані за участь у війні.

За даними видання "Верстка" проти колишніх засуджених у 2023 році було відкрито 190 кримінальних справ, у тому числі 20 справ про вбивство або замах на вбивство у 2023 році.

"Велика кількість вбивств, вчинених російськими солдатами, які проходили службу, і ветеранами, ймовірно, частково пов’язана з хронічними проблемами психічного здоров’я, пов’язаними з війною. До них належать посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) і зниження чутливості на полі бою до насильства", – зазначає розвідка.

Також, крім війни, серед причин зростання кількості вбивств – алкоголізм і вживання наркотиків через низький моральний стан і нудьгу.

Втрати російської армії

Варто зазначити, що Москва приховує втрати своїх окупаційних військ у війні проти України. Відомо, що росіяни посилюють вербування чоловіків в армію, залучають в'язнів. Їх відправляють на війну і "списують" тюремні терміни.

Також у Росії зараз триває весняний призов. Кремль хоче набрати до 150 тисяч строковиків.

За даними Генштабу ЗСУ, Росія втрати вже 465 тисяч солдатів та тисячі одиниць техніки.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.