Белград каже, що миротворці НАТО відхилили повернення сербських військ до Косова

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що миротворці під керівництвом НАТО в Косово відхилили прохання Белграда дозволити сербським силам безпеки повернутися в Косово на тлі триваючої етнічної напруженості.

Сербія подала запит у грудні, але міжнародна миротворча місія під проводом НАТО в Косово (КФОР) сказала, що «немає потреби» повертати сербські сили, сказав Вучич 8 січня.

У грудні ситуація на півночі Косова загострилася після затримання колишнього сербського поліцейського Деяна Пантіча. Місцеві серби заблоокували шляхи до сербських анклавів. У відповідь косовська поліція заблокувала два з-поміж трьох пунктів перетину кордону з Сербією.

Наприкінці грудня Александар Вучич після розмови з представниками косовських сербів неподалік сербсько-косовського кордону заявив, що вони знімуть барикади протягом наступних 24-48 годин.

Сили КФОР, які налічують майже 3800 солдатів, були розгорнуті в Косово в 1999 році після того, як бомбардування альянсу НАТО змусили сербську армію залишити територію.

Косово проголосило незалежність у 2008 році, а Сербія вважає регіон своєю територією. Незалежність Косова визнає половина держав-членів ООН, включно зі США та більшістю країн ЄС та НАТО. Водночас Україна та Росія не визнають незалежність Косова.

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !