Аваков назвав «провокацією Росії» затримання у Греції екскомбата «Айдару» Мельничука

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав арешт колишнього народного депутата, екскомандира батальйону «Айдар» Сергія Мельничука у Грецією провокацією правоохоронних органів Росії, через чий запит в Інтерпол і було здійснене затримання.

«Чергову таку провокацію вчинено правоохоронними органами РФ щодо громадянина України Сергія Мельничука, колишнього народного депутата України, який був затриманий під час перетину грецько-болгарського кордону за сфабрикованими обвинуваченнями у нібито причетності до вбивства у квітні 2014 року у Ростовській області РФ. МВС України і Національне центральне бюро Інтерполу Національної поліції України заявляють про неприпустимість зловживання інструментами МКОП Інтерпол відповідно до ст. 3 Статуту цієї організації, що забороняє політично вмотивоване переслідування осіб.», – цитує слова Авакова сайт МВС.

За словами міністра, наразі дипломатичними каналами «йде активна робота» для того, щоб Мельничук зміг повернутися додому.

Аваков заявив, що звернувся до генсекретаря Інтерполу щодо необхідності вироблення «дієвого механізму блокування зловживання РФ своїми правами як держави-члена організації».

«Правоохоронні органи РФ вже неодноразово зловживали інструментами та можливостями Інтерполу стосовно громадян України. Зокрема таких політичних на громадських діячів як Анатолій Гриценко, Мустафа Джемілєв, Рефат Чубаров, Ігор Мазур тощо. У всіх цих випадках мало місце політично вмотивоване переслідування, яке є неприпустимим», – сказав Аваков.

Російська сторона поки офіційно не коментувала ситуацію.

1 березня у фейсбуці Сергій Мельничук повідомив, що його затримали під час переїзду з Болгарії в Грецію за, як він стверджує, через подану в Інтерпол Росією заявку. 48-річний Мельничук зазначив, що з ним була вагітна дружина і малолітній син, а причини затримання він не знає. У МЗС заявили, що до Мельничука виїхав консул України в Салоніках, а дружина Мельничука разом з малолітньою дитиною розміщені у готелі.

Навесні 2014 року Сергій Мельничук очолив 24-й батальйон територіальної оборони Луганської області «Айдар», а вже у жовтні того ж року став народним депутатом від Радикальної партії Олега Ляшка. Пізніше його виключили з партії – правоохоронці висували Мельничуку і ще кільком айдарівцям участь у розбійних нападах, викраденні людей, заволодінні транспортним засобом і застосуванні насильства до співробітників правоохоронного органу. Зокрема, тодішня Генпрокуратура підозрювала Сергія Мельничука в залученні бійців «Айдару» до викрадення директора підприємства «Укрспирт» Михайла Лабутіна. Мельничук тоді заперечив причетність до цього.

У червні 2015 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності Мельничука. 11 червня суд обрав як запобіжний захід для нього – заставу на суму у 300 мінімальних зарплат, що складала понад 365 тисяч гривень. Ця застава була за нього внесена.