Скасування виплат для частини ВПО з 1 березня: в уряді пояснили причини

Нещодавно Уряд України анонсував скасування виплат компенсацій на проживання для внутрішньо переміщених осіб, за винятком пенсіонерів та певних інших категорій. Це пояснюють необхідністю відповідати вимогам міжнародних партнерів, що надають Україні фінансову підтримку.

Причини скасування виплат

Віце-прем'єр-міністр-міністрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук пояснила, що зменшення доходної частини бюджету та вимоги міжнародних партнерів призвели до рішення переглянути виплати для внутрішніх переселенців.

Партнери ставлять вимоги постійно верифіковувати виплати з метою їх зменшення, чи оптимізації, – зауважила вона під час телемарафону.

За даними Верещук, витрати на виплати ВПО у 2022 році склали 57 млрд гривень, у 2023 році збільшились до 73 млрд гривень. Наразі уряд планує їх подальше зменшення у 2024 році до 57 млрд гривень. В Україні приблизно 4,9 млн осіб вважаються внутрішніми переселенцями, із яких 2,5 млн отримують виплати.

Такі рішення, як відзначає Верещук, пов'язані з постійними змінами в кількості внутрішньо переміщених осіб через міграційні процеси та повернення частини людей до своїх домівок.

Нагадаємо, що згідно з рішенням уряду, компенсації на проживання для внутрішньо переміщених осіб будуть автоматично продовжуватися тільки для пенсіонерів та окремих категорій громадян до кінця січня 2024 року, після чого вони будуть скасовані для більшості .

Джерело: 5692.com.ua