Чи можуть працівники ТЦК перевіряти документи: відповідь адвоката

У зв'язку з продовженням мобілізації в Україні та наказами Закарпатського та Львівського комендантів, постало питання щодо обов'язку військовозобов'язаних громадян носити та пред'являти військовий квиток. Про те, чи дійсно це необхідно, розповів адвокат Роман Сімутін у відео для проекту Styler РБК-Україна.

Паспорт як основний ідентифікаційний документ

Основним ідентифікаційним документом, який посвідчує особу та підтверджує громадянство, за словами адвоката, є паспорт, а не військовий квиток. Згідно з Законом "Про єдиний державний демографічний реєстр", громадяни України, які досягли 14 років, зобов'язані його отримати.

Сімутін також наголосив, що, однак, жодним чином Конституцією чи законом не закріплений обов'язок носити паспорт. Навіть у 2020 році, коли були окремі випадки штрафування за відсутність паспорта під час карантину, це було пов'язано не з юридичною обов'язковістю, а з постановою Кабміну, яка була зрештою оскаржена та скасована.

За словами адвоката, в законодавстві не передбачена відповідальність за відсутність паспорта, існує лише адміністративна відповідальність за статтею 197 КУпАП, яка передбачає попередження або штраф у розмірі 51 гривні за відсутність паспорта при повторному порушенні.

Крім того, адвокат висловив сумніви щодо можливості представників ТЦК тотально перевіряти документи у громадян. Він вказує на те, що навіть поліцейські іноді порушують права громадян, і надання подібних повноважень недосвідченим військовослужбовцям може призвести до неадекватних ситуацій.

Адвокат також зазначив, що ситуацію може виправити часткове внесення змін до чинних законів, задля розширення повноважень поліції. Однак він підкреслив, що жодним чином не можна обмежувати чинні права і свободи громадян, оскільки це порушує Конституцію.

Джерело: 5692.com.ua