Поробка брелка, вибух і – госпіталізація: у Дніпрі чоловіки “гралися” кулями, ігноруючи правила безпеки

Днями на Дніпропетровщині сталося два інцеденти з вибухом патронів. Чоловіки експериментували над ними і отримали серйозні травми. В теперішній час з такими снарядами громадяни іноді мають справи, іноді їх десь знаходять, отримують як трофей. Але мало хто замислюється над небезпекою – їх не треба навіть вдома тримати.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Суботу, 21 вересня, у Дніпрі на вулиці Дорожній двоє чоловіків намагалися розрядити патрон, але він вибухнув. На місце викликали правоохоронці та швидка допомога. Один чоловік отримав множинні рвані рани грудної клітки, мошонки, лівого ока, правої руки та інше. Інший – рвану рану мочки правого вуха та правого стегна. Обох доправили до лікарні.

Ще один випадок стався в Дніпровському районі. Про це докладніше розповіла медикиня Валентина Марченко.

"Двоє молодих людей, 20 і 27 років, знайшли на тракторній бригаді в своєму селі трасуючу кулеметну кулю калібром 12,7 мм (це з їхніх слів) і вирішили зробити з неї брелок. Не довго думаючи взяли електродриль і почали її свердлити. Куля розірвалася у них в руках і нанесла численні поранення обом. Довелося викликати екстрену медичну допомогу", – розповіла вона.

За її словами, сестра медична виїзної бригади ЕМД Тетяна Петрушина, прибувши на виклик, оглянула обох постраждалих та надала їм необхідну допомогу. Один із потерпілих, 20-літній юнак отримав множинні травми всього тіла – шість рваних ран грудної клітки та живота, поранення промежини, статевих органів, всіх чотирьох кінцівок, а також поранення правого ока та повік. Його госпіталізовано в обласну клінічну лікарню у Дніпро. Враховуючи те, що лікування в багатопрофільній лікарні надасть йому більше шансів уникнути в майбутньому інвалідності.

27-літній молодик відмовився від госпіталізації, та й поранення він отримав незначні – декілька саден та кілька незначних ран нижніх кінцівок.

"Про це уже не раз говорилося, всюди можна знайти застереження: «Обминайте незнайомі вам предмети. Не випробовуйте долю!!!» Проте знаходяться люди, які ігнорують всі попередження, діють на власний розсуд і отримують дуже сумний результат", – написала медикиня.

Небезпека та відповідальність

Це ще не такі трагічні випадки експериментів над кулями. Наприклад, на Київщині намагання чоловіка розібрати боєприпас призвело до тяжкої травми, через яку йому ампутували кисть руки. Він увімкнув дриль – далі вибух, багато крові і госпіталізація.

Кулі дуже чутливі до удару, тертя, теплового впливу. Їх не можна ні кидати, ні колупати, ні розрізати, ось як було в даних випадках.

Тому важливо пам’ятати про небезпеку самим та вчити дітей: не проводити з підозрілими речами жодних маніпуляцій, у разі виявлення набоїв, зброї, вибухівки та інших небезпечних предметів одразу телефонувати до поліції.

"Коли ви знаходите підозрілі предмети, схожі на кулі, підривники, ще щось, у жодному разі не намагайтеся їх розбирати, терти, бити чи ще щось. Треба просто їх здати до органів внутрішніх справ", – пояснили в поліції.

Там зазначили, що на травмах нещастя потерпілих не завжди закінчується. Проти них можуть порушувати кримінальну справу за незаконне зберігання зброї. А це – щонайменше, два роки в'язниці.

Джерело: 056.ua