Усе під контролем? Чи є небезпека у воді з-під крана в Києві через Десну

Якість води, яка подається у домівки киян, відповідає усім встановленим нормам. Наразі жодної загрози для споживачів немає.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Київводоканал".

Що передувало

Напередодні представник "Київводоканалу" заявив що через забруднення річки Десна місто Київ може перейти на альтернативні джерела водопостачання.

Однак як зауважили у відомстві, такий розвиток подій є найбільш песимістичним, а вірогідність якого наразі низька.

У водоканалі також розповіли, що вже вживають заходи для того, щоб кияни продовжували отримувати якісне водопостачання. Зокрема, лабораторія регулярно відбирає проби води на водозаборі Деснянської водопровідної станції. Також спеціалісти беруть проби води у контрольних точках у селах Пухівка та Липки в Чернігівській області.

"У випадку погіршення показників якості води у Десні, буде впроваджено технологія посиленого очищення з використанням пилоподібного активованого вугілля, який ефективно усуває органічні забруднення та неприємні запахи. Ця технологія не лише допомагає в поточній ситуації, але й може бути застосована у майбутніх надзвичайних випадках", – сказано у повідомленні.

Забруднення річок Десна та Сейм

Наприкінці серпня Державне агентство меліорації та рибного господарства України зафіксувало, що в річці Сейм значне перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин. За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, забруднення в Сейм могло потрапити з території РФ.

А вже у вересні стало відомо, що забруднюючі органічні речовини дійшли до ділянки річки Десна у Чернігові. Однак у КМДА заявляють, що ситуація із якістю води у Києві контрольована. Фахівці розробляють комплекс заходів у випадку, якщо буде погіршення якості питної води.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.