Запаси газу в Європі досягли зимового рівня на два місяці раніше за план

Запаси газу в європейських сховищах станом на 19 серпня сягнули 90%, що дає змогу ЄС впевнено увійти в зимовий сезон. Такого результату було досягнуто більш ніж на два місяці раніше запланованого терміну.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Як зазначається, хоча рівень заповнювання сховищ дещо нижчий, ніж в аналогічний період минулого року через сповільнені літні поставки, він все ще значно перевищує середні показники за останні п'ять років.

Водночас в повідомленні зауважують, що Європа, як і раніше, перебуває під загрозою раптових перебоїв у поставках. Європейські країни все ще обговорюють, як вони можуть замінити російські трубопровідні потоки після того, як наприкінці року спливе термін дії транзитної угоди між Москвою і Києвом.

Крім того, Норвегія, яка є найбільшим постачальником газу в Європу, вступила в період масштабного технічного обслуговування, що викликає стурбованість серед трейдерів. Як зазначив аналітик компанії Rystad Крістоф Хальсер, будь-які непередбачувані затримки або продовження термінів техобслуговування можуть спричинити нервозність на ринку.

За словами експерта, поставки з Норвегії відіграють особливу роль, оскільки Європа поступово скорочує імпорт скрапленого природного газу, додав він.

Нагадаємо, напередодні повідомлялось, що Австрія бачить "величезний ризик" у разі раптового припинення постачання російського природного газу. У країні заявили, що від такої залежності потрібно позбутися якнайшвидше.

Варто зауважити, що бої у російській Курській області призвели до стрибка цін на газ у Європі. Це сталося через побоювання припинення постачання після того, як Росія втратила контроль над газовимірювальною станцією "Суджа".

Втім, за даними Bloomberg, Росія та Україна мають намір продовжувати постачання трубопровідного газу до Європи.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.