Скільки українських біженців перебуває в Ізраїлі: відповідь посла

В Ізраїлі перебуває 12-13 тисяч українських біженців. Від українців не надходили звернення щодо евакуації з Ізраїлю.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука під час брифінгу.

"З початку війни до вторгнення ХАМАСу з Сектора Газа в Ізраїль кількість наших громадян, які шукали тимчасового притулку, доходила до 20-25 тисяч. В різний час вона була різна (кількість, – ред.), але ж навіть на початку і ще до теракту в Ізраїлі громадяни розуміли, що Ізраїль не надає повноцінного статусу біженця, не надає житло чи інше фінансове забезпечення", – сказав він.

Дипломат нагадав, що посольство України змогло домовитися, щоб Ізраїль продовжив туристичні візи українцям, а також надавалося право на роботу, що давало можливість біженцям утримувати себе.

"Зараз можна говорити приблизно про 12-13 тисяч осіб, які залишилися. Вони працевлаштовані, мають тут, як правило, родичів чи близьких друзів. Ніхто просто так сюди не їде. І ще, що нам вдалося добитися, це медичне страхування до певної категорії громадян літнього віку, яке оплачує уряд Ізраїлю", – зазначив Корнійчук.

За словами посла України, наразі звернень від українців щодо евакуації з Ізраїлю не було.

"Після великого теракту 7 жовтня ми проводили евакуацію наших громадян. Але тоді ситуація суттєво відрізнялася, і евакуація полягала в тому, що ми замовляли чартери і люди платили собівартість квитка. Тоді, коли вартість в загальному продажу доходила до 2 тисяч євро в один кінець, ми забезпечували 300-350 євро для повернення в Україну. А цього разу я не бачу необхідності. До нас звернень громадян як таких не було щодо евакуації", – додав він.

Позиція Ізраїлю щодо України

Варто зазначити, що Ізраїль займає нейтральну позицію щодо війни Росії проти України. Тель-Авів заявляв, що підтримує територіальну цілісність України.

На початку повномасштабної війни Україна пропонувала Ізраїлю виступити посередником. Проте ізраїльська влада не дала офіційної згоди на це. З жовтня 2023 року Ізраїль зазнав атаки з боку бойовиків ХАМАС і зосередився на військовій операції у Секторі Газа.

Також додамо, що у червні 2024 року ЗМІ повідомили, що Україна, США та Ізраїль ведуть переговори про можливу передачу Україні ізраїльських установок Patriot. Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський заявив, що відповідне рішення ще не ухвалене.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.