Путін посилено виправдовує агресію Ірану проти Ізраїлю, – ISW

Російський диктатор Володимир Путін все частіше висловлює антиізраїльську позицію. Диктатор посилив виправдання агресії Ірану, направленої проти Ізраїлю.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Як нагадали аналітики, останніми днями в Росії зробили декілька заяв щодо конфлікту на Близькому Сході. Зокрема, прессекретар диктатора Дмитро Пєсков заявив, що Ізраїль завдав авіаудару, вбивши ватажка ХАМАС Ісмаїла Ганію в Тегерані, щоб "зірвати спроби встановити мир на Близькому Сході".

Міністерство закордонних справ РФ засудило вбивство ватажка ХАМАС. В МЗС не казали на причетність Ізраїлю, але стверджували, що "організатори політичного вбивства" усвідомлювали "небезпечні наслідки", які смерть Ганії матиме для всього регіону.

"Рішення Росії публічно звинуватити Ізраїль у дестабілізації мирних перспектив на Близькому Сході та опосередковано погрожувати Ізраїлю "небезпечними наслідками" демонструє зростаючу готовність Росії публічно приєднатися до Ірану на тлі поглиблення російсько-іранського військового співробітництва", – йдеться у звіті.

Аналітики ISW також наголосили, що Путін дедалі частіше висловлює антиізраїльську позицію з початку війни Ізраїлю та ХАМАСу, а також особливо активізував інформаційні операції, спрямовані на виправдання іранської агресії проти Ізраїлю.

Співпраця Ірану та Росії

Іран – одна з небагатьох країн, яка відкрито підтримує Росії, а також війну проти України. Крім того, Тегеран надає Москві військову допомогу. Іран ще восени 2022 року надав російській армії дрони-камікадзе типу "Шахед", якими Росія масовано атакує Україну.

Також була інформація, що Іран збирається надати Росії ракети. В обмін Москва, за інформацією ЗМІ, пообіцяла Тегерану передати літаки та більш технологічну зброю.

Західні ЗМІ також повідомляли, що Іран хоче отримати від Росії технології для виготовлення ядерної зброї.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.