Якість повітря у Дніпрі: скільки протримається пилова буря та звідки вона надходить

1 та 2 жовтня у Дніпрі буде погіршена якість повітря через потрапляння пилу з району Каспію. Ситуація утримається попередньо до п'ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Укргідрометцентр.

В Каспійській низовині станом на ранок сьогодні, 30 вересня, спостерігається пилова буря і високе запилення повітря. Згідно з моніторинговим сайтом, у Дніпрі Індекс якості повітря (AQI) наразі 53 PM2,5, що вважається помірним.

Оскільки вітер зараз переносить повітря з того регіону, тобто з південного сходу, то піднятий в Каспії пил у вигляді найдрібніших його частин переноситься в Україну у верхніх шарах атмосфери.

Цей дрібний пил осідає в Україні у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Невелика кількість також потрапляє на територію Черкаської та Кіровоградської областей. Погіршує ситуацію місцева сухість земної поверхні, додаючи до запилення місцеві пилинки та часточки ґрунту, що здіймає вітер.

"Ситуація утримається попередньо до п'ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний. Пил потраплятиме до нас хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря.

На територію Київщини пил потрапить 1 та 2 жовтня, але його кількість буде вже меншою. Втім для Київщини, Чернігівщини та Сумщини якість повітря може погіршуватися ще й через переміщення оксиду вуглецю із задимленням, що пошириться з-за меж України з північного сходу першого жовтня", – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, ми писали, чи є загроза здоров’ю через смог і токсичний пил

Джерело: 056.ua