Віршами проклинав окупантів: помер поет з Дніпра Аркадій Штипель

Вчора, 23 жовтня помер поет, перекладач, критик, члена Українського ПЕН Аркадій Штипель. Йому було 80 років. Він навчався та довго жив у Дніпрі.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на PEN Ukraine.

Аркадій Штипель народився 14 березня 1944 року в Узбекистані, дитинство та юність провів у Дніпрі, куди родина повернулася з евакуації. У 1968 році Штипеля виключили з Дніпропетровського державного університету, де він навчався на факультеті фізики, за спробу створити рукописний часопис — пана Аркадія звинувачували в очорненні радянської дійсності, сіонізмі та українському націоналізмі.

Після служби в армії оселився в москві, де працював інженером-акустиком, інженером-радіологом, викладачем математики у середній школі, монтажником-наладником, фотографом, сторожем, експедитором.

Почав публікуватися з 1989 року, видав кілька поетичних книжок. Неодноразово був учасником Форуму видавців у Львові, "Книжкового Арсеналу" в Києві, брав участь у першому книжковому фестивалі в Дніпрі Book Space.

З кінця 2013 року брав активну участь в акціях та підписував листи на підтримку України. У 2018 році підтримав відкритий лист діячів культури, політиків і правозахисників із закликом до світових лідерів виступити на захист ув'язненого у росії українського режисера Олега Сенцова та інших політв'язнів.

У 2022 році, одразу як росія розпочала повномасштабну війну проти України, Штипель твердо заявив став на бік України. І навіть ненависті до окупантів присвятив вірш.

най буде їм пороблено

з трясцями хворобами

холерами сухотами

трьохсотими двохсотими

стінгером гарматою

і земля скловатою

Він переїхав до Одеси разом із дружиною, письменницею Марією Галіною. Там 10 жовтня 2024 року відбулася презентація останньої книжки Штипеля в жанрі соціальної поезії "Сум сурм".

"З початком війни в мене геть-чисто відрубилося писання віршів російською. Не з принципу, а просто російські рядки якось не спадали на думку", — сказав поет в одному з останніх інтерв’ю в серпні 2023 року.

Прощання з поетом буде в Одесі в Крематорії Таїровського кладовища в суботу о 10:00.

Джерело: 056.ua