Тисяча від Зеленського: хто і коли може отримати та на що витратити

З 1 грудня кожен українець зможе отримати по тисячі гривень через програму «єПідтримка». Ця ініціатива, анонсована президентом Володимиром Зеленським, має на меті підтримати українців під час війни, а кошти планується надати як дорослим, так і дітям. Очікується, що виплата стане суттєвим доповненням до бюджету українських сімей, зокрема для погашення комунальних боргів та інших щоденних витрат, передає редакція сайту 056.

Тисячу гривень можна буде використати на оплату українських товарів і послуг, у тому числі на ліки, книги українського виробництва, квитки на культурні заходи або залізничні поїздки. Також українці зможуть переказати ці кошти на допомогу армії чи волонтерам. За словами президента, деталі програми буде розроблено Кабміном найближчим часом, і до 1 грудня кошти мають надійти до громадян.

Чого чекати від виплат?

Економіст Олександр Охріменко зазначає, що виплата по тисячі гривень сприятиме позитивному настрою в суспільстві, хоч і має елемент піару. Він підкреслює, що виплати під час пандемії коронавірусу показали, що такі ініціативи сприймаються добре, як «маленький подарунок від держави». На його думку, отримані кошти переважно підуть на оплату комуналки або культурні розваги, що допоможе українській економіці.

Олексій Кущ, фінансовий аналітик, вважає, що виплати слід спрямувати нужденним верствам населення, таким як пенсіонери з низькою пенсією, люди з інвалідністю та багатодітні родини. Він пропонує дотувати споживчий попит замість дотацій окремим компаніям, вважаючи, що це стане ефективним стимулом для економіки.

Тисяча на віртуальну картку

Як повідомив перший заступник міністра економіки Олексій Соболев, кошти будуть надходити на спеціальну віртуальну картку «Національного кешбеку», яку можна відкрити через застосунок «Дія». Ця сума буде маркованою, і скористатися нею можна буде лише на певні товари та послуги. Гроші будуть доступні у грудні, січні та лютому, а також можна буде оформити картку і на дітей.

Загалом на виплати тисячі гривень кожному українцю буде витрачено близько 30 мільярдів гривень із держбюджету, що, на думку експертів, є підйомною сумою для держави на тлі видатків на оборону.

Джерело: 056.ua