Світло з іншого порталу: над Дніпропетровщиною зависла “комета століття”

Сьогодні, 14 жовтня близько 19:15 над Дніпропетровщиною було помічено комету A3, також відома як Tsuchinshan-ATLAS. Вона настільки повільно рухалась, що здавалось, наче зависла над Землею.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Sky News.

Серед астрономів вона стала відома як «комета століття». Була відкрита в січні 2023 року двома обсерваторіями — китайською обсерваторією Цучіншань (Пурпурова гора) і південноафриканською ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) — і названа на їхню честь.

Комета перетинає внутрішню частину Сонячної системи приблизно раз на 80 000 років, тож востаннє її було видно із Землі, коли по планеті ходили неандертальці. Також наразі вона є найяскравішою кометою за останні 13 років.

Комета була видна з 27 вересня по 2 жовтня, але більше шансів побачити її – з 13 по 30 жовтня.

Астроном НАСА Білл Кук сказав, що найкраще «вибрати темну точку огляду відразу після настання повної темряви і дивитися на південний захід».

«І насолоджуйтеся краєвидом», — додав він, тому що до початку листопада комета знову зникне на найближчі 800 століть.

Астрономи радять використовувати «хорошу DSLR (цифрову однооб’єктивну дзеркальну) камеру» і спробувати зробити кілька експозицій, як це роблять багато астрофотографів.

Найкращий час для спостереження комети за версією Star walk:

  • 15-19 жовтня комета буде в сузір’ї Змії. Вона може утворити антихвіст – пиловий слід у формі шипа, що відходить від коми комети таким чином, що видається, наче він спрямований у бік Сонця, а тому є геометрично протилежним до двох інших хвостів: іонного (газового) хвоста та пилового хвоста.
  • 20-31 жовтня комета буде в сузір’ї Змієносця. Проте спостерігати найкраще буде за допомогою бінокля чи телескопа.

Джерело: 056.ua