Невтішні прогнози на літо – економіка України переживає найтяжчі часи

Про ситуацію розповів голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

«Ситуація станом на зараз в економіці, мʼяко кажучи, погана. Російські окупаційні війська умисно руйнують нашу енергетику, намагаються ускладнити роботу нашої економіки, атакують інфраструктуру, дестабілізують ситуацію на кордоні.

Це призводить до зростання державного боргу, який становить вже майже $151 млрд», – зазначив Микола Лукашук.

За даними Світового банку, в Україні у бідності живе майже третина всього населення. Кількість таких українців з 2020 року зросла на 1,8 млн осіб, що становить близько 29% населення, оскільки вторгнення рф продовжує руйнувати економіку країни.

Цей показник значно зріс через наслідки війни та економічної нестабільності в країні. Ситуація ускладнюється високим рівнем інфляції та руйнуванням інфраструктури.

Зріс курс долара, а це впливає на ціни та спроможність кожної родини. Пов’язую зростання із тим, що у травні були дуже малі надходження міжнародної допомоги. Протягом наступних місяців очікується допомога від ЄС, МВФ, Японії і з курсом все буде більш-менш добре. Але нижчим він вже точно не буде.

Держава шукає механізми поліпшення ситуації в економіці. Тут слід очікувати декілька варіантів: треба проводити ризиковані економічні реформи, що стимулюють зростання ділової активності.

«Які? Розвивати переробну промисловість? Як це робити під час блекаутів і відключень? Як залучати інвестора, коли майже кожного дня атаки дронами, ракетами, а то й комбіновані атаки? Тут відповіді поки немає. Бачимо, що просідання бюджету компенсується міжнародною допомогою. Але що робити, коли партнери скажуть «Вибачте, але ми хочемо зменшити рівень підтримки, в нас тут у своїх державах не все добре»?

А якщо ці реформи не спрацюють? Або спрацюють, але термін їхньої реалізації буде, наприклад, рік? А грошей в скарбниці станом на зараз не додалося», – продовжив Лукашук.

«Тоді залишається єдиний варіант, – резюмує голова обласної ради, – підсилювати фіскальну політику і збільшувати податки, тому що гроші на оборону, виплату соціально захищених статей бюджету державі необхідні вже зараз. Сьогодні, а не через пів року-рік або більше, коли реформи запрацюють. Тому вважаю, що податки таки зростуть найближчим часом. І це не примха, а необхідність».

Прогнозоване зростання психологічного тиску на людей через війну, відключення електроенергії, мобілізацію, зростання тарифів, виклики для бізнесу всіх форм власності, буде викликати «внутрішні» напруження. Якими, звісно, буде намагатися скористатися ворог, бажаючи «розкачати» та дестабілізувати внутрішню ситуацію в державі. За допомогою інформаційних атак і провокацій окупанти намагатимуться накручувати внутрішньополітичну ситуацію в Україні.

«Думаю, саме в таких умовах ми житимемо протягом всього літа. Тому важливо залишатися згуртованими, підтримувати один одного і бути готовими до викликів. Лише спільними зусиллями ми зможемо подолати ці труднощі та відновити нашу країну», – закінчив Микола Лукашук.

Джерело: 056.ua