Наближення лінії фронту до Дніпра: як змінилась вартість квартир

Попри війну ціни на квартири продовжують зростати у більшості міст України. У Дніпрі ж, за останні пів року вартість житла збільшилась, як на первинному, а на вторинному – навпаки впала.

Про це повідомляє редакція сайту 056 із посиланням на дані ЛУН.

Вартість житла у новобудовах

Найвищу вартість квадратного метра зафіксовано у Львові – 56 тисяч гривень, що на 5% більше, ніж півроку тому. На другому місці опинився Київ, де середня ціна за квадратний метр зросла на 8% і зараз становить 53 тисячі гривень. Третє місце займає Ужгород із ціною 48 тисяч гривень за квадратний метр, що на 11% більше, ніж півроку тому.

Четверте місце посідає Дніпро, де вартість квадратного метра у новобудовах зросла на 6% і становить 45 тисяч гривень.

П’яту позицію розділили Вінниця та Кропивницький. У Вінниці середня ціна за квадратний метр піднялася на 9% і зараз становить 41 тисячу гривень, тоді як у Кропивницькому ціни знизилися на 6%, досягнувши тієї ж позначки в 41 тисячу гривень.

Вартість житла на вторинному ринку

Найдорожчі однокімнатні квартири в Україні продають у Львові, середня вартість квадратного метра – 65 тисяч гривень. За останні пів року ціни піднялися на 5%.

На другому місці – Київ, де середня ціна знизилася на 6% і зараз становить 60 тисяч гривень за квадратний метр. Третє місце займає Ужгород, де вартість квадратного метра зросла на 4% і досягла 55 тисяч доларів.

Чернівці посіли четверте місце з ціною 48 тисяч доларів. Замикає п’ятірку Вінниця, де ціни впали на 1% і зараз становлять 45 тисяч доларів.

У Дніпрі вартість квадратного метра вторинної квартири за пів року впала на 11%, і коштує 32 тисячі доларів. Рієлтори говорять, що все більше жителів обласного центру продають свої квартири та їдуть на захід України купувати нові.

Ймовірно на ринок вторинного житла у Дніпрі вплинуло наближення фронту. Тому, що більше людей цікавить житло в новобудовах. Через зниження попиту "вторинка" взагалі впала у ціні, і це вперше майже за всю історію.

Джерело: 056.ua