На Україну насуваються заморозки: чи варто чекати відключень світла?

Україну чекають перші заморозки, які можуть охопити кілька регіонів уже з 14 жовтня. За прогнозами синоптиків, нічні температури можуть опуститися нижче нуля, створюючи передумови для справжньої зимової погоди. Проте чи означає це повернення графіків відключень світла, яких українці боялися минулого опалювального сезону? Влада запевняє: ситуація під контролем.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Як повідомив заступник міністра енергетики Микола Колісник в ефірі телемарафону, на даний момент немає підстав для введення графіків аварійних відключень електроенергії.

«Енергосистема на сьогодні працює стабільно. Ті заморозки, які прогнозуються, не будуть протяжними», – зазначив він, додавши, що короткочасне похолодання не створить критичного навантаження на енергомережу.

Колісник також нагадав, що опалювальний сезон починається лише за рішенням місцевих органів влади, коли температура повітря опускається нижче +8 градусів і тримається так протягом трьох діб поспіль. Це означає, що українцям ще не варто хвилюватися через можливі проблеми з теплопостачанням.

Проте, якщо похолодання триватиме довше, це може збільшити споживання електроенергії, що, у свою чергу, може вплинути на навантаження на енергосистему.

«Систематичне зменшення температури призводить до збільшення споживання, але на сьогодні впроваджено всі необхідні заходи. Зокрема, з випередженням графіків завершено технічну підготовку об'єктів атомної генерації. Наразі дев'ять блоків АЕС працюють, що додає нам потужності», – підкреслив заступник міністра.

Важливо зазначити, що українські енергетики вже готуються до можливих викликів майбутньої зими. Незважаючи на постійні російські обстріли енергетичної інфраструктури, в уряді наголошують на стабільності ситуації. За останніми даними, всі енергоблоки атомних електростанцій, які потребували ремонту, знову підключені до мережі, що дає змогу покривати потреби в електроенергії навіть за умов зростання попиту через холодну погоду.

Однак це не означає, що можна розслабитися. За минулу добу, 12 жовтня, у 10 областях України все ж фіксувалися проблеми зі світлом. Причини варіювалися – від бойових дій і обстрілів до негоди та технологічних порушень. Це вкотре нагадує, що енергетична інфраструктура України залишається вразливою через військову агресію, і наступна зима може виявитися непростою.

Поки що енергетики закликають українців не панікувати: відключень електроенергії внаслідок похолодання не очікується. Однак необхідно бути готовими до будь-яких сценаріїв, адже зима тільки починається, а збройні провокації з боку росії продовжуються.

Джерело: 056.ua