Кривава провокація у Дніпрі: заборонений червоний прапор з’явився на вулиці

У Дніпрі, на вулиці Робочій, стався резонансний інцидент. Невідомі вивісили червоний прапор, який є символом комуністичного режиму, використання якого в Україні заборонено законом. Це викликало хвилю обурення серед місцевих жителів, які наголошують на неприпустимості подібних дій, тим паче під час широкомасштабного вторгнення в Україну, передає редакція сайту 056.

Червоний прапор асоціюється з радянською окупацією, геноцидом та національним приниженням українців. Для багатьох це символ трагедії, пов'язаної з голодомором та репресіями, які пережив український народ. Поява такого символу в публічному просторі стала причиною для активізації місцевих активістів, які закликають до негайних дій правоохоронних органів.

Згідно з інформацією, опублікованою у Telegram-каналі “Дніпро Оперативний”, мешканці міста вимагають зняти прапор та покарати осіб, відповідальних за його вивішування. Активісти підкреслюють, що подібні дії можуть розцінюватися як прояви державної зради та загроза національній безпеці. Вони закликають до швидкого реагування, аби запобігти поширенню символів, які нагадують про трагічні часи в історії України.

Важливо зазначити, що червоний прапор не входить до переліку державних символів України. Конституційний суд чітко заборонив вивішування радянських прапорів поряд із державним прапором під час офіційних заходів. Основний закон України визначає вичерпний перелік державних символів, до яких належать державний прапор, герб і гімн. Таким чином, червоний прапор суперечить Конституції.

Згідно з Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», поширення та публічне використання символіки комуністичного режиму є забороненим. Таке порушення може каратися обмеженням волі до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Проблема символіки тоталітарних режимів продовжує бути актуальною в Україні, де суспільство прагне подолати наслідки радянського минулого. У зв'язку з цим, активісти та небайдужі громадяни вимагають від держави рішучих дій у боротьбі з пропагандою заборонених символів, адже подібні прояви можуть підривати національну свідомість та єдність народу. Правоохоронці вже розпочали перевірку інциденту, і, якщо винних знайдуть, вони можуть зазнати суворих покарань.

Джерело: 056.ua