«Історії Героїв»: у Дніпрі відкрили алею зі світлинами полеглих воїнів

У Дніпрі у сквері Героїв відкрили алею зі світлинами полеглих оборонців у рамах проєкту «Історії Героїв». На спеціальних банерних конструкціях зображені 45 захисників і захисниць, їхні історії.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на міськраду Дніпра.

Це вже третя частина проєкту. Загальна кількість висвітлених у попередніх частинах — 90. А тепер 135 світлин та історій наших захисників на щиті.

Серед зображених на меморіальних банерах — світлина та історія загиблого захисника Руслана Рябоконя. Вшанувати його пам'ять та усіх інших прийшла родина героя.

"Він воював з 2014 року. Пішов тоді добровільно, і я його не тримала. Бо казав — поклик серця. Також не лишився осторонь й у перші дні повномасштабної. Служив у лавах 93-ї ОМБр «Холодний Яр». Не стримую сліз. Мене тримають на цьому світі діти: син та донька. Треба пам’ятати героїв. Бо вони віддали за мир найцінніше — життя. А ми утратили цілий всесвіт", — поділилася вдова захисника Оксана Рябоконь.

Пані Тетяна — вдова оборонця Володимира Дубового. До вторгнення був приватним підприємцем. Він загинув у травні 2024 року.

"Я не можу до сьогодні прийняти, що його нема. Пішов добровольцем у перші дні великої війни. Він мені казав: «Якщо я не піду, то не відчуватиму себе повноцінно». Я не заперечувала… Загинув на Донеччині", — не стримує емоцій вона.

Історії, висвітлені в рамах третьої частини проєкту, були отримані від 128-ї окремої бригади територіальної оборони м. Дніпра, 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр», 43-ї окремої механізованої бригади, Новокодацької районної адміністрації.

"Ця алея показує бойовий шлях нашої бригади. Тут є світлини хлопців, які прожили майже два роки в окопах. Написані реальні історії, як вони виходили із самого пекла на землі. Мета — показати людям, що боронили країну не професійні військові: хтось був приватним підприємцем, журналістом, професійним спортсменом тощо. Щоб люди могли почитати повний бойовий шлях оборонця й розуміли, вони віддали найдорожче, що в них було за мир в Україні — життя", — розповів начальник групи комунікацій 128-ї бригади ТрО ЗСУ Олександр Курбатов.

На самому банері історії описують життя, шлях служби, подвигу та загибелі українських захисників і захисниць.

"Щомісяця розміщують 45 історій на 45 банерах відповідно. Банери є змінними. Перша частина проєкту була символічно висвітлена 29 серпня 2024 року — у День пам'яті захисників та захисниць України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Відомості про героїв є на сайті. Дніпровська платформа створена, аби вшановувати пам’ять загиблих героїв із нашого міста. Сьогоднішній захід — як нагадування про подвиг полеглих героїв. Уклін їм", — підсумував виконувач обов’язків директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР Сергій Луденський.

Джерело: 056.ua