Як обрати підрозділ для служби без ТЦК: роз’яснення Генштабу щодо змін до порядку призову

З 1 жовтня 2024 року в Україні вступили в силу суттєві зміни до порядку призову громадян на військову службу. Відтепер особи, які добровільно вирішили проходити військову службу, можуть обирати військову частину або підрозділ самостійно, оминаючи Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Це нововведення затвердили постановою Кабінету Міністрів України № 1130.

Можливості для громадян

Як повідомив начальник Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ полковник Роман Горбач на брифінгу, з 1 жовтня кожен військовозобов'язаний громадянин, який вирішив добровільно проходити службу, має право обрати військову частину або підрозділ для служби. Це дозволяє не звертатися до ТЦК та СП, а натомість пройти співбесіду безпосередньо з командиром обраної військової частини.

Після чого останній самостійно направляє його на військово-лікарську комісію. При цьому ВЛК можна пройти за місцем проживання, за місцем військового обліку або в місці дислокації військової частини. Важливий момент: громадяни не контактують з ТЦК, а ВЛК забезпечує обробку результатів і передає їх до командування військової частини.

Після проходження ВЛК командир військової частини видає наказ про зарахування громадянина на військову службу. Таким чином, особа відразу стає частиною обраного підрозділу, де розпочинає службу.

Розподіл військовослужбовців на категорії

Після зарахування на службу всі військовослужбовці поділяються на дві категорії:

  • 1. Ті, хто має досвід служби після 2014 року. Вони можуть одразу зайняти посади в основних підрозділах бригад або полків.
  • 2. Ті, хто проходив службу до 2014 року або не має такого досвіду. Такі громадяни зараховуються до резервних підрозділів, зокрема запасної роти бригади.

Після зарахування до резервної роти протягом тижня військовослужбовців направляють у відрядження до навчальних військових частин, де вони проходять загальну військову та спеціальну підготовку. По завершенню навчання вони повертаються до своїх підрозділів, де починають виконувати свої посадові обов'язки.

Прозорість процесу та виключення маніпуляцій

Одним із ключових аспектів нової постанови є забезпечення прозорості процесу мобілізації та виключення можливих маніпуляцій з особовим складом. Полковник Роман Горбач зазначив, що завдяки новим правилам більше не буде «крадіжки» особового складу з навчальних центрів або переміщення військовослужбовців в інші частини без належних підстав. Кожен громадянин, що вирішив служити, буде зарахований до визначеної частини і не зможе бути переведений без участі командира.

Рекрутингова система та нові механізми для громадян

Окрім цього, уповноважений Міністерства оборони з питань мобілізації Олексій Бежевець наголосив, що держава створила нові механізми для громадян, які хочуть вступити на військову службу. Зокрема, це рекрутингові центри та онлайн-платформи, де громадяни можуть безпосередньо обирати місце для проходження служби.

Джерело: 5692.com.ua