Як українцям можна ловити раків, щоб не отримати штраф: поради рибалкам

У водоймах України зустрічаються три види раків: довгопалий, широкопалий і товстопалий. Оскільки двоє останніх – занесені до Червоної книги України, їх вилов на території нашої держави суворо заборонений.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на прес-службу Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Як ловити раків за правилами

Річкові раки популярні серед багатьох українців. Однак під час лову цих цінних безхребетних рибалкам необхідно дотримуватися Правил любительського рибальства.

Так, одній особі за добу можна впіймати не більше 30 екземплярів раків.

Дозволені до вилову раки (інфографіка: darg.gov.ua)

Ловити їх можна:

  • ручним збиранням
  • раколовками конструкції "хапка" діаметром не більше 70 см з кроком вічка не більше 22 мм – у кількості не більше однієї одиниці на одного рибалку
  • підсакою діаметром не більше 100 см із кроком вічка сіткового полотна не більше 10 мм
  • "хваткою" ("павуком") розмір якої не перевищує 1×1 м із кроком вічка сіткового полотна не більше 10 мм

Норми вилову на одного рибалку за добу (інфографіка: darg.gov.ua)

Мінімальні дозволені для вилову розміри

Рибалкам потрібно також пам'ятати про мінімальний розмір безхребетного, який дозволено ловити у водоймах України:

  • у дніпровських водосховищах – 11 см
  • в інших внутрішніх водних об'єктах та Чорноморському регіоні – 10 см
  • в Азовському регіоні – 9 см

При цьому розмір раків вимірюється шляхом виміру довжини по спині від лінії, що поєднує середину очей, до краю середньої хвостової пластини.

Визначення розміру раків і риб (інфографіка: darg.gov.ua)

Заборона на вилов і штрафи

Нагадаємо, в Києві та Київській області вилов річкових раків був заборонений з 5 серпня по 20 вересня 2024 року, оскільки у цей період тривала друга линька членистоногих (коли вони скидають панцир та стають особливо вразливими).

Метою такої заборони, впровадженої також і в деяких інших областях, було збереження популяції раків та відновлення екосистеми водойм.

У Державній екологічній інспекції столичного округу нагадували, що вилов раків у період заборони є грубим порушенням законодавства відповідно до частини 4 статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

За це передбачені як адміністративні штрафи, так і кримінальна відповідальність. Крім того, порушник зобов'язаний відшкодувати завдані природі збитки.

Уточнювалось, що за порушення заборони на вилов раків передбачений штраф у розмірі 196 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 332 грн за одного рака – незалежно від його розміру та ваги).

З метою забезпечення охорони річкових раків під час їх линьки, створення сприятливих умов для виношування ікри, збільшення їх запасів на водоймах, українцям нагадували також про необхідність випуску річкових раків у живому вигляді – у разі їх потрапляння до уловів під час проведення промислового лову та під час здійснення любительського рибальства.

Читайте також про особливості кльову риби восени та календар рибалки на жовтень 2024.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.