Укрзалізниця потребує аналізу своєї фінансової ефективності, – УСПП

Потрібно провести аналіз фінансової ефективності Укрзалізниці, адже зараз у держкомпанії значно роздуті витрати, а використання власних ресурсів обмежене.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолія Кінаха.

"Є величезна кількість проблемних питань, які необхідно вирішувати в самій Укрзалізниці. Бо сьогодні система закрита. Ми бачимо, що дуже багато неефективних витрат. Величезні проблеми в контексті державно-приватного партнерства по використанню в тому числі рухомого складу, необхідності залучення приватного бізнесу для вирішення проблем тяги. Тому ініціативи щодо підвищення залізничних тарифів необхідно супроводжувати глибоким аналізом фінансової ефективності самої Укрзалізниці. І тільки після того приймати відповідні рішення", – підкреслив він.

Він зауважив, що умови для українського бізнесу, включаючи експортерів, зараз дуже важкі. До проблем додався дефіцит робочих кадрів у зв’язку з мобілізацією і недосконалі механізми балансу потреб економіки і оборони держави. Дуже серйозно впливає нестабільне енергопостачання.

"Саме тому зараз ми працюємо в діалозі з Укрзалізницею, Мінінфраструктури, з тим, щоб рішення приймалися на основі техніко-економічних розрахунків", – резюмував експерт.

Нагадаємо, протягом дев’яти місяців поточного року УЗ перевезла 131,9 млн т вантажів, що на 23,3% більше показника аналогічного періоду торік. Це рекордний показник обсягу перевезення вантажів за дев’ять місяців залізничним транспортом за воєнний час.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.