США звинувачують індійського держслужбовця у змові з метою вбивства американця

Прокурори США звинуватили індійського державного службовця у керівництві зірваною змовою з метою вбивства в Нью-Йорку сикхського сепаратиста, який має громадянство США. Ця справа порушила відносини між США та Індією та нагадує вбивство, яке сталося 2023 року в Канаді.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Вікаша Ядава, 39 років, було додано до кримінальної справи проти 53-річного Ніхіла Гупти. Минулого року Гупта було звинувачено у співпраці з агентом індійського уряду з метою вбивства адвоката, який, як стверджується, був активістом всесвітнього руху за створення незалежної батьківщини сикхів на території Індії.

Згідно з обвинувальним висновком, Ядав «мешкав в Індії та керував змовою з метою вбивства з Індії».

Гупта, заарештований у Чеській Республіці та екстрадований до США, імовірно, був завербований індійським державним службовцем, який назвав себе «старшим польовим офіцером», який відповідає за «управління безпекою» та «розвідку». Цей державний службовець, ім'я якого не було вказано в первісних звинуваченнях проти Гупти, був названий Ядавом у звинувачувальному висновку, винесеному у четвер.

Прокурори заявили, що Ядав працює у Секретаріаті кабінету міністрів уряду Індії, де знаходиться служба зовнішньої розвідки країни.

Ядав і Гупта звинувачуються в замовному вбивстві, змові з метою скоєння вбивства на замовлення і змові з метою відмивання грошей.

Гупта, який перебуває під вартою без права внесення застави, не визнав себе винним.

Нагадаємо, у понеділок Канада звинуватила уряд Індії у причетності до вбивства та здирництва, спрямованих на те, щоб змусити замовкнути критиків Індії, які проживають у Канаді. Конфлікт почався торік із вбивства сикхського активіста.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.