США продовжують співпрацювати з Україною щодо плану перемоги та “інших заходів”, – Держдеп

Вашингтон продовжує обговорювати з Києвом план перемоги, ініційований президентом України Володимиром Зеленським. Також така робота ведеться владою США і стосовно "інших заходів" в контексті американської допомоги.

Про це заявив речник Держдепартаменту США Метью Міллер, передає РБК-Україна з посиланням на його брифінг у Вашингтоні.

Американський чиновник у бесіді з представниками ЗМІ не став конкретизувати свою минулу заяву про "продуктивні кроки", які влада США вбачає у даному плані, з яким Зеленський ознайомив американського колегу Джо Байдена під час візиту до Штатів у вересні.

Так, Міллер утримався уточнити на прохання журналістів, які пункти та положення в ініціативі підтримує американська сторона.

"Я не збираюся вдаватися в різні деталі, окрім того, що скажу, що ми продовжуємо співпрацювати з урядом України щодо цього плану", – сказав представник зовнішньополітичного відомства США.

Він додав, що Байден у телефонній бесіді з Зеленським 16 жовтня "очевидно" торкався питання плану перемоги України у війні з РФ.

"Я впевнений, що це була одна з тем розмови. І ми продовжуємо співпрацювати з ними щодо інших заходів, які, на нашу думку, не входять до плану, і які, на нашу думку, допоможуть Україні перемогти на полі бою та забезпечити справедливий і міцний мир", – заявив Міллер.

План перемоги України і реакція Заходу

Нагадаємо, 16 жовтня президент України Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді вперше презентував громадянам план перемоги, який складається з 5 пунктів. При цьому в документі містяться таємні додатки, які наразі не розкривають публічно.

План раніше був представлений лідерам низки країн – США, Великої Британії, Німеччини, Франції та Італії.

За словами радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка в коментарі РБК-Україна, у таємних додатках плану йдеться про удари по території Росії.

Детальніше про пункти плану перемоги, ініційованого Зеленським, – читайте в нашому окремому матеріалі.

Додамо, за словами президента України Зеленського, партнери на Заході поставилися до плану перемоги практично. І зараз команди зосередились на деталях дієвої підтримки.

Також повідомлялося, що минулого тижня представник Держдепу США Міллер заявив, що американська сторона вважає, що план перемоги України містить продуктивні кроки.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.