Магучіх тільки зараз офіційно стала рекордсменкою: чому так довго зволікала World Athletics

Міжнародна федерація легкої атлетики, офіційно ратифікувала світовий рекорд української стрибунки у висоту Ярослави Магучіх.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на офіційний сайт World Athletics.

Українка встановила нове світове досягнення в жіночих стрибках у висоту ще 7 липня на етапі Діамантової ліги в Парижі. Вона подолала 2.10 метра вже з першої спроби. Попередній рекорд тримався з 1987 року, коли Стефка Костадінова з Болгарії стрибнула на 2.09 метра.

Чому ж Міжнародна федерація зволікала майже чотири місяці? Справа у обов'язковому в таких випадках регламенті. World Athletics треба було ратифікувати новий світовий рекорд з дотриманням усіх правил. Перевірити його на відповідність усім критеріям, зокрема дочекатися результату допінг-контролю, провести інші належні технологічні та документальні перевірки.

І тільки коли все це було зроблено, 24 жовтня Магучіх офіційно оголосили чинною володаркою світового рекорду. Хоча у всіх довідниках та документах дата його "народження" не зміниться, там буде значитися день, коли досягнення було встановлене фактично – 7 липня 2024 року.

Магучіх наразі – єдина українка в легкій атлетиці, якій належить діючий світовий рекорд. Востаннє серед наших спортсменок це звання втримувала Наталія Добринська у жіночому п'ятиборстві. Її досягнення, встановлене в 2012 році, в 2023-му перевершила бельгійка Нафіссату Тіам.

Магучіх у сезоні-2024

У 2024 році українська легкоатлетка відзначилася не лише встановлення світового рекорду. У Парижі вона здобула дебютне "золото" Олімпійських ігор, показавши результат 2.00 метра.

Також вона втретє поспіль тріумфувала в найпрестижнішій світовій серії – Діамантовій лізі. World Athletics за підсумками сезону номінувала Магучіх на звання найкращої легкоатлетки 2024 року.

До слова, раніше підготували анонс головних спортивних подій суботи та неділі.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.