«Головний удар повинен бути по кораблях російського флоту» – екскомандувач ВМС України  Ігор Воронченко 

Продовження «бавовни» в Криму неминуче, але у пріоритеті мають бути кораблі, які запускають крилаті ракети, вважає адмірал Військово-морських сил України і в минулому командувач ВМС Ігор Воронченко.

«Центр ваги в Криму це ударне угруповання надводних кораблів. Це кораблі Чорноморського флоту. Якщо Росія позбавиться Чорноморського флоту – вона позбавиться всього Чорного моря. І Азовського потім уже теж. Головний удар повинен бути по корабельному угрупованню. «Бавовна» на складах це гарно, але це це відволікання і протяжка часу до кінцевої мети. А от корабельний склад вони (РФ ред.) вже не поповнять», – говорить Ігор Воронченко, командувач ВМС ЗС України (2016–2020).

Ракетні удари в першу чергу наносять три фрегати і п’ять малих ракетних кораблів і чотири підводні човни, наголосив Воронченко.

Основний контингент російських кораблів зосереджено в Севастопольській бухті. На супутникових знімках за 9 листопада від Planet Labs видно, де стоять десантні кораблі і підводні човни. Але набагато цікавіші та цінніші кораблі стоять біля бухти Голландія.

Супутникові знімки Planet Labs, аеродром Бельбек, 15.11.2022 ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Військові об’єкти РФ в окупованому Криму. Погляд з супутника

«Перший це чистий 1135-й Krivak, потім стоїть десантний корабель, я так розумію 1171-го проєкту, далі це корабель, ракетний корабель на повітряній подушці типу Самум, або Бора. Четвертий стоїть за ним це 11356 новий це Адмірал Макаров чи Ессен, я не знаю який. Казали, що це Ессен», – розглянувши знімки розповідає Андрій Риженко, заступник начальника штабу ВМС України (2004–2020 років).

Якщо можна дістати і знешкодити кораблі, які випускають ракети «Калібр» по Україні, то це треба зробити, говорить Віктор Кевлюк, експерт Центру оборонних стратегій.

Супутникові знімки Planet Labs, військова база та БРК «Бастион-П» поблизу Феодосії, 31.10.2022 ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Берегові ракетні комплекси «Бал» та «Бастіон» біля Феодосії на супутникових знімках

«Тут треба звернути увагу на 41-у ракетну бригаду катерів, в якої 5 кораблів, 5 катерів ракетних, 166 дивізіону малих ракетних кораблів, це: Бора, Самум, Град Свияжск, Великий Устюг, Вишній волочек. І 295 дивізіон ракетних катерів: Шуя, Буря, Набережні Чолни, Івановець і Бріз. Крім Самума, котрий перебуває в ремонті всі інші в строю, які можуть застосовувати корабельні ракети і представляють певну загрозу як ударний засіб. Тобто, якщо ці кораблі є можливість знайти і знешкодити – так це треба робити», – зазначив Віктор Кевлюк, експерт Центру оборонних стратегій.

Для кожної ракети «Калібр» проєктується траєкторія, але стріляти з Севастопольської бухти кораблі не можуть, заважає гірська місцевість. Тому кораблі відходять від берега буквально на кілька миль для стрільб, пояснює Андрій Риженко, заступник начальника штабу ВМС України (2004–2020 роки).

Колаж: мапа Криму та військові об'єкти на півострові ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Цілі для ЗСУ: які російські військові об'єкти в Криму можуть бути уражені українською армією?

Журналісти редакції Крим.Реалії разом з колегами з проєкту «Схеми» зібрали базу військових об'єктів в окупованому Криму. Мапу з точними координатами понад півтори сотні мілітарних місць редакція опублікує пізніше.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !