Коли буде Старий Новий рік у 2024 році: чи змінилася дата святкування

Останніми роками Старий Новий рік стає менш актуальним серед українців, проте деякі люди продовжують відзначати це свято. На яку дату припадатиме Старий Новий рік у 2024 році та які традиції святкування існують в Україні, пише 24 Канал.

Оскільки Старий Новий рік відзначають за юліанським календарем, у 2024 році він, як і раніше, випаде на 14 січня. Колись у цей день відзначали свято Василя, але за новоюліанським календарем тепер його святкуватимуть 1 січня.

Що заведено робити на Старий Новий рік

Зранку 14 січня жінки готували гречану кашу, за якою визначали майбутнє сім'ї. Вважалося, що якщо вода виливалася з каструлі, то у родині будуть труднощі. Якщо каша вдалася добре, у батьків виростала хороша дочка. Погана каша – чекати біди.

Також було заведено зранку ходити до найближчої водойми та вмиватися холодною водою, щоб отримати гарне здоров'я на весь рік.

Напередодні, 13 січня, відзначали Щедрий вечір. Накривали святковий стіл, де обов'язково мала бути щедра кутя, ковбаса, сир, випічка та м'ясні страви. А на Василя родина ліпила вареники. В один з вареників потрібно було покласти монетку, і тому, кому він попадеться, прийдешній рік обіцяв достаток.

За традицією, в цей день хлопці ходять по хатах родичів та знайомих, засипаючи зернами пшениці та бажаючи господарям достатку.

Що не можна робити на Старий Новий рік

У цей день забороняється:

  • сваритися, лихословити та злитися.
  • брати та давати гроші в борг.
  • одягати старий, брудний та темний одяг.

Джерело: 5692.com.ua