Погода в Україні різко зміниться – прогноз на тиждень з 11 по 17 грудня у Дніпрі

В Україні на цьому тижні, з 11 по 17 грудня, у більшості областей нашої країни очікується нестійка погода.

Про це повідомляє редакція 056 з посиланням на Укргідрометцентр.

Синоптики прогнозують, що температура повітря очікується вищою за норму. Внаслідок стійкого надходження вологих повітряних мас з півдня, у більшості областей нашої країни очікується нестійка погода під впливом атмосферних фронтів та циклонів, які стануть причиною опадів у вигляді дощу, снігу та мряки. Температура повітря при цьому очікується вищою за норму, особливо в південній частині України. Деякі зміни в атмосферній циркуляції очікуються наприкінці тижня, коли до нас надходитиме холодніше повітря з північного заходу Європи.

У понеділок, 11 грудня, в Україні очікуються опади у вигляді снігу, мокрого снігу, на півдні та південному сході з дощем. У центральних та Харківській областях місцями ожеледь, налипання мокрого снігу. Подекуди тумани, на дорогах ожеледиця. Вітер південний/південно-східний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі -4…+1°С, вдень -2…+3°С, на півдні та у Криму вночі 0…+5°С, вдень +3…+8°С.

У вівторок, 12 грудня, утримається похмура та волога погода, місцями з туманами. Пройдуть опади у вигляді снігу, мокрого снігу, мряки та дощу. На дорогах подекуди ожеледиця. Вітер південної чверті, 5-10 м/с. Температура повітря вночі -2…+3°С, вдень 0…+5°С, у південній частині та у Криму вночі +1…+6°С, вдень +6…+11°С.

У середу, 13 грудня, утримається нестійка погода у більшості областей України. Пройдуть опади переважно у вигляді дощу та мряки, у Карпатах, північних та східних областях сніг та мокрий сніг із переходом у дощ. Місцями налипання мокрого снігу. На дорогах подекуди ожеледиця, місцями тумани. Вітер південно-західний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі -2…+3°С, вдень -1…+4°С, на півдні та у Криму вночі +1…+6°С, вдень +6…+11°С.

У четвер, 14 грудня, в Україні пройдуть дощі, у північних, західних областях та на крайньому сході мокрий сніг із дощем. Подекуди значні опади. Вночі та вранці місцями тумани. На дорогах ожеледиця, подекуди налипання мокрого снігу. Вітер південно-східний, 7-12 м/с, у західних областях змінних напрямків, 3-8 м/с. Температура повітря вночі -1…+4°С, вдень +2…+7°С, у південних областях та у Криму вночі +3…+8°С, вдень +7…+12°С.

У п'ятницю, 15 грудня, у більшості областей крім півдня та Криму збережуться опади переважно у вигляді снігу та мокрого снігу, місцями з дощем. У північній частині подекуди налипання мокрого снігу. На дорогах ожеледиця. Вітер північно-західний, 7-12 м/с, вдень місцями пориви, 15-20 м/с. Температура повітря протягом доби коливатиметься в межах -2…+3°С, на півдні вночі 0…+5°С, вдень +3…+8°С.

У суботу, 16 грудня, вночі місцями в Україні пройде невеликий сніг та мокрий сніг, вдень у західних та східних областях невеликий сніг, на решті країни без істотних опадів. На дорогах подекуди ожеледиця. Вітер північно-західний, 7-12 м/с. Температура повітря вночі -2…-7°С, вдень 0…-5°С. На півдні протягом доби -3…+2°С.

У неділю, 17 грудня, без опадів. На дорогах подекуди ожеледиця. Вітер західної чверті, 7-12 м/с. Температура повітря вночі -3…-8°С, вдень -2…+3°С.

Прогноз погоди на тиждень у Дніпрі

11 грудня хмарна погода протримається у Дніпрі увесь день. Нічний дрібний сніг закінчиться ще до приходу ранку. Удень опадів не очікується, а ввечері може піти дощ зі снігом.

Народний прогноз погоди: Наші предки за цим днем передвіщали погоду на майбутнє літо: якщо сухо і холодно цього дня – на спекотне літо, а якщо день теплий – на холодне літо. Також звертали увагу на сніг: якщо він випав цієї ночі, то буде лежати, а якщо вдень – не затримається. У минулі часи була традиція 11 грудня слухати воду в криницях: якщо чути плескіт, значить, і гроші будуть водитися.

12 грудня з ранку до самого вечора у Дніпрі небо буде вкрите хмарами. Увесь день йтиме дощ, який удень може посилитися, але до вечора почне слабшати.

Народний прогноз погоди: У народі цей день називався Задуй поли або Засніжи доли, оскільки для цього дня характерні сильні морози й сніг. Якщо цього дня снігу багато випаде, то бути хурделицям весь тиждень. А якщо сніжинки стали великими, значить, відлига буде.

13 грудня у Дніпрі хмарна погода буде триматися до самого вечора. Вночі, вранці та ввечері очікується дрібний дощ.

Народний прогноз погоди: Якщо 13 грудня стояла хороша погода, то й зима обіцяла бути хорошою, якщо ж погана – зима поганою буде. З цього дня встановлюються стійкі морози й землю встеляє снігом.

14 грудня у Дніпрі хмарна погода буде триматися до самого вечора. Сильний дощ йтиме весь день, щоправда до вечора він стане слабшим.

Народний прогноз погоди: У давні часи починали вчити дітей грамоті. Навчальні “муки” дітей доповнювались вітром, який був дуже характерним в цей день. Якщо вітер з південно-західного переходив у західний чи північно-західний, чекали посилення морозів.

15 грудня протягом усього дня у Дніпрі буде триматися хмарна погода. Уночі можливий дрібний дощ. Вранці він стихне, та більше цього дня опади не розпочнуться.

Народний прогноз погоди: Наші пращури цього дня спостерігали таку закономірність: якщо в середині грудня багато снігу, буде багатий урожай трав улітку. Подальшу погоду у минулі часи 15 грудня визначали за допомогою ялинки: якщо її сухі гілки згинаються – будуть заметілі, а якщо вирівнюються – чекайте ясної погоди. Якщо ж цього дня йде дощ, то йтиме він ще 40 днів і тиждень.

16 грудня у Дніпрі протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Ніч та ранок пройдуть без опадів. Удень очікується дрібний сніг, який до вечора повинен закінчитися.

Народний прогноз погоди: Для цього дня є цікава прикмета: якщо сніг падає на талу землю, то людям важко буде жити, а на мерзлу – легше. Якщо цього дня вітер дме з півночі, то вважалось, що будуть великі морози.

17 грудня у Дніпрі сонце в цей день буде рідко з'являтися з-за хмар. Уночі очікується дрібний сніг. Вранці – без опадів. У середині дня дрібний сніг розпочнеться знову і йтиме до самого вечора.

Народний прогноз погоди: З цього дня розпочинались сильні морози: “Зима мости мостить”. Люди виходили поглянути на дим із труби, щоб дізнатись про погоду: якщо дим стовпом іде – морози стоятимуть, якщо до землі прибивається – скоро відлига.

Джерело: 056.ua