СБУ ідентифікувала російського генерала, який наказав захопити Маріуполь та штурмувати «Азовсталь»

Служба безпеки України заявляє, що ідентифікувала російського генерала, який наказав захопити Маріуполь та штурмувати «Азовсталь».

За даними СБУ, це – командир 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ генерал-лейтенант Андрій Мордвічев.

«Від лютого 2022 року він керував захопленням територій Донецької області і особисто брав участь у бойових діях проти Збройних сил України. У його підпорядкування входять: «1-й армійський корпус народної міліції», низка окремих мотострілкових бригад незаконних збройних формувань «ДНР», батальйони танковий і «Сомалі», розвідбатальйон «Спарта» та підрозділи ПВК «Вагнер», – зазначають в СБУ.

2 квітня Київщина була звільнена від російських військ. Після відступу військових РФ у визволених містах і селах були зафіксовані масові випадки убивств цивільних жителів.  ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

СБУ оголосила підозри російським ОМОНівцям через розстріл евакуаційної колони на Київщині

Як додають у спецслужбі, саме за вказівками Мордвічева війська РФ «руйнували цивільну та критичну інфраструктуру», а також «чинили звірства проти військовослужбовців ЗСУ та мирних жителів».

«Перебуваючи на території окупованої частини Маріуполя, Мордвічев провів нараду із Кадировим, затвердивши план остаточного захоплення міста, блокування та подальшого штурму «Азовсталі» з безжалісним убивством українців, які залишалися всередині», – повідомляють в СБУ.

Наразі Мордвічеву оголосили підозри у:

  • посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, якщо вони призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);
  • веденні агресивної війни;
  • вчиненні кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою

Підтвердження, що Андрій Мордвічев наказав захопити Маріуполь та штурмувати «Азовсталь», з інших джерел немає. Російська сторона на це повідомлення наразі не реагувала.

Як зазначають у спецслужбі, це вдалося зробити завдяки перехопленим документам. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

СБУ ідентифікувала понад тисячу силовиків РФ, які «охоронятимуть» так званий референдум на Запоріжжі

Маріуполь був оточений російськими військами в перші дні широкомасштабного вторгнення Росії, яке розпочалося 24 лютого.

Завод «Азовсталь» став останнім оплотом оборони українських військ у Маріуполі після того, як більша частина території міста перейшла під контроль російських військових.

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !