Ґутерріш закликав проявити «здоровий глузд» і створити демілітаризовану зону навколо Запорізької АЕС

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш «серйозно стурбований»
ситуацією навколо Запорізької атомної електростанції.
«Я закликав усіх зацікавлених осіб проявити здоровий глузд і не вживати жодних дій, які можуть поставити під загрозу фізичну цілісність, неушкодженість чи безпеку атомної станції – найбільшої у своєму роді в Європі. На жаль, замість деескалації протягом останніх кількох днів надходили повідомлення про подальші глибоко тривожні інциденти, які, якщо вони триватимуть, можуть призвести до катастрофи», – йдеться у заяві Ґутерріша.
Він закликав негайно припинити всі воєнні дії поряд зі станцією, не націлюватися на її об’єкти чи околиці.
«Я закликаю вивести будь-який військовий персонал і обладнання з заводу та уникати подальшого розгортання сил або обладнання на місці. Об’єкт не можна використовувати як частину будь-якої військової операції. Натомість потрібна термінова домовленість на технічному рівні щодо безпечного периметра демілітаризації, щоб забезпечити безпеку території», – додав генсекретар ООН.

«Саме постійний контроль Росії над станцією ставить під загрозу регіон» ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Глави МЗС країн G7 закликають Росію повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС

11 серпня «Енергоатом» повідомив про кілька обстрілів Запорізької АЕС з боку російських сил. У компанії, яка є оператором АЕС, кажуть про загострення ситуації навколо станції.

5 серпня, за даними «Енергоатома», після російських обстрілів Запорізька атомна станція відключила від мережі один із трьох енергоблоків. Тоді повідомлялося, що, серед іншого, були «прильоти» біля промислового майданчика ЗАЕС. У свою чергу, російська сторона звинуватила українських військових в цьому обстрілі АЕС.

Після цього в «Енергоатомі» повідомляли про нові російські обстріли, зокрема, було влучання по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

Від 4 березня Запорізька АЕС захоплена російськими військами. Також під окупацією перебуває і місто-супутник ЗАЕС – Енергодар.

Запорізька АЕС є найбільшою в Європі ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

«Потенційна катастрофа від Уралу до Лісабону»: реакція світу на дії Росії на Запорізькій АЕС

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !