Будь-які напади на миротворців у Лівані можуть бути воєнним злочином, – генсек ООН

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш попередив, що будь-які напади на миротворців можуть розцінюватися як "воєнні злочини". Напередодні ізраїльські танки вдарили по воротах миротворчої бази на півдні Лівану.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters та на сайт ООН.

Відповідне попередження з боку генсека ООН озвучив у неділю речник Організації Стефан Дюжаррік.

Зазначається, що це стало крайнім звинуваченням Ізраїлю у нещодавніх нападах на миротворчу місію ООН в Лівані, відому як UNIFIL. Внаслідок чого було поранено щонайменше троє "блакитних шоломів".

"Миротворці UNIFIL залишаються на всіх позиціях, а прапор ООН продовжує майоріти", – заявив Дюжаррік.

За його словами, Гутерріш наголошує, що персонал UNIFIL і його приміщення не мають бути цілями для атак чи нападів.

"Напади на миротворців є порушенням міжнародного права, включаючи міжнародне гуманітарне право. Вони можуть стати воєнними злочинами", – сказав речник генсека ООН.

Що передувало

Як йдеться в релізі на сайті ООН, у неділю вранці танки Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) "силою увірвалися на позиції Організації Об'єднаних Націй у південному Лівані".

"Причому миротворці ООН у тому ж місці також "постраждали" від диму після кількох обстрілів поблизу, повідомили Тимчасові сили ООН у Лівані (UNIFIL)", – розповіли в Організації.

За даними Місії, два танки ЦАХАЛ "Меркава" знищили головні ворота та увійшли на позиції бази, коли миротворці перебували в укриттях. Також зазначається, що ізраїльські військові "кілька разів вимагали, щоб база вимкнула світло".

Згодом того ж дня 15 миротворців у таборі "зазнали наслідків" – мали подразнення шкіри та шлунково-кишкових реакцій – від диму після падіння кількох снарядів на відстані 100 метрів неподалік.

Місія ООН у Лівані та операція Ізраїлю проти "Хезболли"

Нагадаємо, раніше в Армії оборони Ізраїлю закликали миротворців ООН відійти подалі від району, де ЦАХАЛ проводить наземну військову операцію проти бойовиків "Хезболли" у Лівані на півдні країни.

Між тим керівник миротворчої місії ООН Лакруа заявив, що миротворці у Лівані залишаються на своїх позиціях. В Організації наголосили, що "сторони зобов'язані поважати безпеку миротворців".

Як повідомлялося раніше, миротворці ООН діють між річкою Літані на півночі та "Блакитною лінією" на півдні. Згідно з інформацією на веб-сайті, місія налічує понад 10 тисяч осіб – військовослужбовців з 50 країн і близько 800 цивільних співробітників.

Нещодавно в Держдепі США заявили, що Вашингтон не хоче, щоб миротворці ООН у Лівані піддавалися небезпеці в будь-який спосіб, включно з нападом із боку Ізраїлю.

Вчора стало відомо, що на півдні Лівану зазнали поранень двоє миротворців місії ООН внаслідок ізраїльського удару під час боїв з бойовиками "Хезболли". Вибухи пролунали біля бази "блакитних шоломів".

Додамо, 12 жовтня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав ООН вивести миротворців із півдня Лівану. Він заявив, що бойовики "Хезболли" використовують їх як живий щит.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.