Іноземці зможуть підписувати контракти з ЗСУ: Рада ухвалила закон

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект про військову службу в Україні іноземців та людей без громадянства. Їм дозволили підписувати контракти.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка в Telegram.

Законопроект №12023 про внесення змін до порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у другому читанні підтримали 276 народних депутатів.

Закон передбачає, що іноземцям і людям без громадянства в Україні дозволять підписувати контракти зі Збройними силами України, Державною спецслужбою транспорту та Національною гвардією. Це також стосується і офіцерських посад.

Також передбачається створення Центру рекрутингу іноземців. Там вони проходитимуть перевірку, під час якої будуть зʼясовувати:

  • чи законно вказані особи перебувають на території України;
  • чи притягали їх до адміністративної або кримінальної відповідальності за законами України;
  • чи пов'язані вони з розвідувально-підривною діяльністю іноземних держав проти України;
  • а також інші обставини, що можуть перешкоджати прийняттю такої людини на військову службу за контрактом.

Нагадаємо, 17 вересня Верховна Рада проголосувала за законопроект №12023 про військову службу в Україні іноземців та людей без громадянства у першому читанні.

Служба іноземних добровольців в Україні

Наприкінці серпня парламент ухвалив законопроект щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які воюють в Україні. Документ дозволить іноземним легіонерам отримувати посвідки на тимчасове проживання або іммігрувати за спрощеною процедурою.

Раніше РБК-Україна поспілкувалося з іноземцями, які стали на захист України. Деякі з них беруть участь у третій війні з Росією. Детальніше про це – у нашому матеріалі.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.