“Ред Булл” додає Клоппа: легендарний тренер отримав несподівану посаду

Екстренер дортмундської "Боруссії" та англійського "Ліверпуля" Юрген Клопп очолить відділ розвитку футболу у спортивній імперії австрійської компанії "Ред Булл".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на офіційний сайт організації.

Німець заступить на нову посаду з 1 січня 2025 року й контролюватиме усі процеси, пов'язані з футболом у командах, що грають під відомим брендом. Він відповідатиме за призначення тренерів, трансфери, скаутинг, розвиток молодих гравців, філософію тощо.

Останнім місцем роботи Клоппа був англійський "Ліверпуль", який він покинув у червні 2024-го після дев'яти сезонів. Підписавши контракту з "Ред Булл" 57-річний фахівець зазначив, що хоче більше зосередиться на співпраці з тренерами, яким буде допомагати.

"Бачу свою роль насамперед як наставника для тренерів і менеджменту клубів концерну. Але, зрештою, я є частиною унікальної, інноваційної та перспективної організації", – підкреслив німець.

Цікавий факт: у контракті Клоппа з австрійцями є пункт, згідно з яким він має право в будь-який момент розірвати угоду. Але цю опцію він може активізувати лише за однієї умови – якщо йому запропонують посаду головного тренера збірної Німеччини.

Клопп почав тренерську кар'єру у 2001 році в німецькому "Майнці", який вивів до Бундесліги. У 2008 році очолив дортмундську "Боруссію", де пропрацював до 2015-го. У 2016 році став тренером "Ліверпуля".

Упродовж тренерської кар'єри здобув 13 трофеїв. Зокрема, з "Боруссією" виграв два чемпіонства Німеччини (2011, 2012), Кубок (2012) та два Суперкубки (2014, 2015) країни.

З "Ліверпулем" досяг свого найвищого успіху – перемоги в Лізі чемпіонів (2019). Крім того, вигравав чемпіонат (2020) і Кубок Англії (2022). Двічі ставав володарем Кубку англійської ліги (2022, 2024).

Спортивна імперія "Ред Булл": що відомо

Австрійський концерн у спорті зосереджений на декількох головних напрямках. Активно інвестує у автоспорт, де має низку команд у різних класах, починаючи з Формули-1. Крім того має інтереси у мотоспорті, кіберспорті, хокеї, біатлоні, спортивних танцях, парапланеризмі та повітряних перегонах.

Окрема сфера діяльності – футбол. До концерну "Ред Булл" входять такі клуби: німецький "РБ Лейпциг", американський "Нью-Йорк Ред Буллз", бразильський "РБ Брагантіно" та японський "Омія Ардія".

Також де-факто компанію їм складає недавній суперник київського "Динамо" у кваліфікації ЛЧ – австрійський "Зальцбург". Проте через правило УЄФА, яке забороняє грати у єврокубках клубам, що контролюються одним власником, він останнім часом дистанціювався від "Ред Булл".

Раніше іменитий український тренер залишився без роботи за кордоном.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.