Смертельний тренд в TikTok: чому підлітки вдихають токсичні пари і як це зупинити?

В Україні стрімко набирає обертів тривожний тренд — підлітки вдихають токсичні пари побутових речовин, таких як лак для нігтів, бензин і навіть клей. Ця небезпечна практика, відома як хромінг або хаффінг, активно поширюється в соціальних мережах, зокрема в TikTok, залучаючи все більше неповнолітніх до експериментів зі здоров'ям.

Про це повідомляє редакція сайту 056.

Національна поліція вже отримала звернення щодо цієї загрози, а омбудсмен Дмитро Лубінець закликав батьків бути особливо уважними до дітей та їхньої поведінки, а також ретельно слідкувати за контентом, який вони споживають в інтернеті.

Чому це небезпечно?

Хромінг викликає короткочасний ейфоричний стан, але його наслідки для здоров'я можуть бути катастрофічними. Токсичні речовини руйнують клітини мозку, серця, легенів, нирок та інших життєво важливих органів. Вдихання таких пар може призвести не лише до серйозних уражень організму, але й до смерті. Звикання відбувається дуже швидко, і це робить хромінг ще небезпечнішим для молодого організму.

За даними Американської академії педіатрії, понад 25 мільйонів користувачів переглянули відео з хештегами #huffing та #chroming у TikTok. Що лякає більше за все – 39% творців цих відео були неповнолітніми.

Як це виглядає?

Здавалося б, невинні покупки – лак для нігтів, комп'ютерна ганчірка, маркери або аерозольні дезодоранти – можуть бути використані не за призначенням. Якщо ви помітили, що ваша дитина купує ці товари, але не використовує їх у звичний спосіб, це вже тривожний сигнал. Також зверніть увагу на раптові зміни в її поведінці або дивну зацікавленість «випічкою», яка так і не з'являється на столі.

Як захистити дитину від небезпеки?

  • Уникайте доступу до токсичних речовин та прибирайте їх подалі або закривайте в недоступні місця.
  • Говоріть з дитиною відкрито та без засуджень, поясніть їй реальну небезпеку хромінгу та інших небезпечних практик.
  • Контролюйте використання соцмереж та спробуйте зрозуміти, що цікавить вашу дитину онлайн, і переконайтесь, що вона не піддається впливу небезпечного контенту.
  • Будьте пильними до змін у поведінці, у квартирі чи будинку, купівля незрозумілих речей, що не використовуються, можуть свідчити про приховані проблеми.

Чому важливо діяти зараз?

Поширення небезпечних трендів, таких як хромінг, вже перетворюється на соціальну проблему, яка не обмежується лише Україною. Небезпека швидко стає глобальною загрозою, адже доступ до токсичних речовин у побуті є майже у кожній родині. Це не час для байдужості. Чим раніше ви поговорите з дитиною про ризики та навчите її критично мислити, тим більша ймовірність, що вона вбереже себе від фатальних помилок.

Не відкладай на завтра: дій сьогодні, щоб захистити свою дитину від смертельної загрози!

Джерело: 056.ua